Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a făcut noi declarații în cazul maternității groazei din Botoșani, unde o tânără mamă a fost lăsată să moară de către cadrele medicale. Tragedia a generat revolte în Botoșani, iar acum oamenii cer dreptate de la autoritățile centrale.
Deși a deplâns tragedia de la Botoșani, ministrul Sănătății susține că nu poate face nimic în acest caz pentru că spitalul nu aparține de minister, ci de Consiliul Județean:
„Este o situație apăsătoare pentru toată lumea. Aș vrea să vă spun cum este situația. Sunt puține spitale care aparțin Ministerului Sănătății. Cel de la Botoșani aparține autorităților locale.
Acest lucru este rezultatul unor decizii politice luate în urmă cu mai mulți ani. Acest lucru a dus la reducerea ajutorului în ceea ce privesc asigurarea serviciilor de sănătate. Noi avem în subordine circa 60 de spitale, iar restul de peste 300 aparțin autorităților locale. Astfel, pârghiile de intervenții ale Ministerului Sănătății sunt reduse”, a declarat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, pentru Antena 3 CNN.
Acesta a mai precizat că nu poate acționa din punct de vedere legal pentru că nu are la dispoziție nicio pârghie:
„Nu doar că nu i s-a făcut nimic acestei tinere care a murit, dar nici măcar nu a fost vizată de medicul de gardă. Noi nu putem decât să sesizăm Colegiul Medicilor din județul respectiv care a dat aviz de practică acestor oameni.
Și așa avem probleme cu deficitul personal. Nu putem suspenda medicii care asigură asistența medicală. Noi trebuie să găsim o metodă prin care să îi determinăm pe acești medici să își facă corect meseria. Vom iniția și finaliza acte normative prin care Ministerul Sănătății să poată controla actele medicale din spitale.
O soluție ar putea fi cea prin care medicul care refuză să consulte un pacient să îți piardă dreptul de liberă practică, dar ajungem într-o zonă în care vom suspenda medici și nu va mai avea cine să facă treabă în spitale”, a mai precizat ministrul Sănătății.