Profesorul Alexandru Rafila, deputat PSD, a acuzat, luni, lipsa unei campanii serioase de informare a populației în legătură cu vaccinul anti-COVID-19. Acesta a susținut că informații esențiale nu ajung fix la persoanele care ar trebui să aibă prioritate la vaccinare. Rafila a mai spus că Guvernul ar trebui să-și asume sarcina de a grăbi ritmul vaccinării, așa cum fac alte state europene.
Deputatul PSD a acuzat „comunicarea haotică” a autorităților, mai ales a guvernanților, pe tema vaccinării anti-COVID-19. Acesta a reproșat faptul că informații importante nu ajung fix la cei care ar trebui să aibă prioritate.
„Această comunicare haotică de acum trebuie să înceteze. Campania de informare la care am făcut referire în repetate rânduri nu se concretizează, continuă această campanie de promovare a vaccinării în lipsa vaccinului, în lipsa planificării, în lipsa unor centre suficiente de vaccianre deschise. Dar campania de informare care trebuie să să lămurească publicul, din păcate, e în continuare extrem de timidă și nu ajunge la foarte multe categorii de persoane, populație vârsnică din zone defavorizate, din zonele rurale. În mod evident, ei trebuie să fie beneficiarii acesor programe”, a declarat Alexandru Rafila.
Alexandru Rafila: Comunicarea haotică pe tema vaccinării anti-COVID-19 trebuie să înceteze. Informațiile nu ajung la vârstnici și la cei din zonele defavorizate
Alexandru Rafila a mai precizat că e absolut necesar ca vaccinarea anti-COVID-19 a populației să de desfășoare rapid mai ales că, până la finele lunii septembrie, vor ajunge în România în total circa 20 de milioane de doze.
„Aș vrea să discutăm puțin despre consecințele prelungirii în mod nejustificat a campaniei de vaccianre. Această campanie ar trebui să se termine cel mai târziu în luna septembrie. Livrările de vaccin de către principalul furnizor, Pfizer, se vor încheia în luna septembrie. Până atunci vor fi livrate ce mai probabil circa 20 de milioane de doze de vaccin sau peste, la care se adaugă o cantitate mai mică de vaccin de la celălalt producător, Moderna. Sunt cele două vaccinuri care au fost autoritzate până acum în Uniunea Europeană, iar regăsirea ritmului vaccinări e esențială pentru ca, până la începutul toamnei, să discutăm despre rezolvarea pandemiei în România.
Observăm că, la nivel european, țările se mobilizează. În Marea Britanie deja sunt câteva milioane de perosane vaccinate. Cred că trebuie să găsim soluțiile ca și țara noastră să se înscrie în rândul țărilor care repornesc economia și activitățile sociale. Lucrul ăsta trebuie foarte clar asumat de actuala guvernare”, a mai declarat Alexandru Rafila.