Alexandru Rafila (PSD), ministrul Sănătății, a susținut că rămâne la varianta în care certificatul COVID să fie impus nu permament, ci doar de când crește rata de infectare cu coronavirus până când aceasta scade. Rafila a mai precizat că accesul în biserici nu va fi condiționat de prezentarea acestui document.
Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.
„Certificatul verde, în primul rând, nu mai e verde, că cel verde e numai pentru călătoriile în spațiul comunitar. Deci certificatul COVID rămâne de interes. Am discutat cu dl Tătaru să găsim o formulă care să fie acceptată în Parlament și care să fie aplicată în momentul în care situația epidemiologică o impune”, a spus Rafila.
Ministrul a confirmat că rămâne pe varianta ca acest domenent să fie introdus doar când crește numărul infectărilor.
„Trebuie să existe cadrul legal, o lege care să fie votată în Parlament, iar aplicarea se produce când se îndeplinesc condițile de creștere. Sunt lucruri cu care toată lumea a fost de acord.
Nu vom utiliza un astfel de document în ce privește slujbele religioase. Părerea e unanimă. Avem nevoie de suportul Bisericii. Rolul educativ al Biserii în respectarea regulilor e extrem de important și poate contribui la controlul pandemiei”, a mai declarat ministrul Alexandru Rafila.
Joi, premierul Nicolae Ciucă (PNL), ministrul Sănătății, Alexandru Rafila (PSD), Valeriu Gheorghiță, președintele CNCAV, și Raed Arafat, șeful DSU, au avut o discuție cu reprezentanții cultelor pe marginea acestui subiect.
Ulterior, Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române (BOR), a declarat că accesul în biserici nu poate fi condiționat de prezentarea certificatului.
„Accesul într-un spaţiu sacru, unul al ordinii şi decenţei prin excelenţă, pentru a te ruga, adică pentru a-ţi manifesta concret fundamentala libertate religioasă, nu poate fi condiţionat, inclusiv din raţiuni practice, nu doar morale, de un document menit să introducă contextual un plus de protecţie şi ordine în spaţii care chiar au nevoie de acesta. (…) Libertatea religioasă, care, ca orice libertate responsabilă, presupune ordine, nu dezordine, este un drept fundamental al omului”, a explicat Bănescu.