Cele 27 de spitale vor continua să se facă, dar nu din banii din PNRR, ci din banii de la Banca Europeană de Investiții, a declarat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, sâmbătă, la Poiana Brașov, într-o conferință de presă.
Ministrul Sănătății susține că decizia a fost luată deoarece Comisia Europeană a redus suma nerambursabilă pe care o alocase Ministerului Sănătății prin PNRR, reducere venită ca urmare a faptului că Produsul Intern Brut al României a fost mai mare decât cel estimat inițial.
„Când s-a alocat suma pentru România de către Comisia Europeană, PIB-ul estimat în momentul respectiv era diferit față de PIB-ul care a fost real, adică a fost un PIB estimat mai mic, iar PIB-ul real a fost mai mare. Prin creșterea PIB, partea care revenea României, din totalul sumelor care s-au dat tuturor țărilor, a scăzut”, a declarat Alexandru Rafila.
„Comisia Europeană ne-a transmis, dumneavoastră, din partea nerambursabilă, trebuie să reduceți 2,1 miliarde de euro. Părțile nerambursabile finanțează câteva ministere. Ministerul Sănătății este unul dintre ele. Și atunci din cei 2,4 miliarde de euro, cât au fost alocați Ministerului Sănătății, Comisia a spus, nu vă mai dăm 2,4 miliarde de euro, ci vă dăm 1,7 miliarde de euro (…), și atunci a trebuit să găsim o soluție”, a adăugat el.
„Noi am aprobat o listă de spitale printr-o hotârăre de Guvern, 27 de spitale, și atunci am spus, domnule, cum să facem încât aceste lucruri care au fost aprobate să continue? (…) Avem banii din împrumutul de la Banca Europeană de Investiții. Aceste spitale vor continua să se facă, dar nu din banii din PNRR, ci din banii de la Banca Europeană de Investiții. Sigur, aceștia sunt bani rambursabili, dar asta a fost condiția pusă de finanțator”, a continuat ministrul Sănătății.
„Am văzut într-un mod demagogic și, aș spune, fără niciun fel de caracter, în spațiul public, diverse declarații ale unui fost ministru al Sănătății, care spune că ministerul a pierdut banii. Ministerul n-a pierdut niciun ban, domnule magician. Ministerul Sănătății și-a făcut treaba, a pornit toate proiectele pe care dumneavoastră le-ați blocat, a reușit să încheie toate prevederile legate de investițiile în sistemul de sănătate, iar această reducere cu 700 de milioane de euro nu e de la Ministerul Sănătății, ci de la Comisia Europeană, care a scăzut suma nerambursabilă alocată României”, a mai spus Alexandru Rafila.