Alexandru Muraru (PNL): Planul pesedist ne arată că pericolul capturării instituțiilor statului e în plină desfășurare. Urmează zile de încercare pentru democrația din România

Alexandru Muraru (PNL): Planul pesedist ne arată că pericolul capturării instituțiilor statului e în plină desfășurare. Urmează zile de încercare pentru democrația din România
Sursa foto: Facebook @ Alexandru Muraru

Deputatul PNL Alexandru Muraru a comentat decizia CCR de a invalida candidatura Dianei Șoșoacă la alegerile prezidențiale și susține că „planul pesedist ne arată că pericolul capturării instituțiilor statului e în plină desfășurare”.

Alexandru Muraru (PNL), despre decizia CCR privind candidatura Dianei Șoșoacă

Liberalul susține că, prin decizia de sâmbătă, Curtea Constiuțională „riscă să ducă în finala prezidențială cel mai pro-rus candidat, cu două interdicții internaționale”.

„Planul pesedist ne arată că pericolul capturării instituțiilor statului e în plină desfășurare. CCR, prin decizia de astăzi, riscă să ducă în finala prezidențială cel mai pro-rus candidat, cu două interdicții internaționale. Desfășurarea de evenimente din această seară, cu anularea definitivă a candidaturii Dianei Șoșoacă la alegerile prezidențiale, arată că PSD și UDMR, prin reprezentanții lor în CCR, își dau mâna și crează un culoar liber pentru extremistul George Simion spre turul al doilea prezidențial. Pentru că voturile SOS pot merge acum către extremistul AUR”, a declarat Alexandru Muraru, sâmbătă, într-o postare pe Facebook.

„Aroganța afișată de Marcel Ciolacu din ultimele zile este justificată acum de acțiunile propriilor sinecuri din cele mai importante instituții ale statului. PSD a călcat în picioare unul din drepturile fundamentale prevăzute de Constituție – dreptul de a candida. Decizia CCR este cu atât mai stranie cu cât doi judecători au lipsit. Această absentă este mai gravă decât un vot împotrivă.”, a adăugat deputatul PNL.

Alexandru Muraru (PNL): Există suspiciuni serioase că PSD pregătește un transfer de voturi către Simion

Deputatul PNL susține că „există suspiciuni serioase că PSD pregătește un transfer de voturi către Simion pentru a-l propulsa în turul al doilea”.

„Am fost primul politician care a atras atenția asupra extremismului, violenței, rusofilei și antisemitismului Dianei Șoșoacă în Parlament. Criticile mele la adresa manifestărilor ei ar umple pagini de cărți, arătând de fiecare dată că nu este altceva decât pumnul întins al Moscovei în gura democrației românești. Aceleași lucruri le-am spus și despre George Simion. Totuși nu poți contesta un candidat incomod prin acțiuni putiniste. Însă contextul de față este altul: acela de a elimina un candidat care ar fi rupt categoric din voturile eşichierului extremist iar a cărui prezență știrba din șansele lui Simion să ajungă în turul al doilea. Ciolacu – Simion în finala prezidențială aduce aminte de modelul Iliescu – Vadim”, spune Alexandru Muraru.

„Mai mult, există suspiciuni serioase că PSD pregătește un transfer de voturi către Simion pentru a-l propulsa în turul al doilea, acolo unde toate sondajele arată că, într-o competiție cu candidatul AUR, Marcel Ciolacu ar ieși învingător. Această schemă a transferului de voturi a mai fost aplicată și în trecut de social-democrați, atunci când în județe precum Iașul, unde numărul etnicilor maghiari este aproape de zero, UDMR a înregistrat în 2016 un număr de 530 de voturi la Camera Deputaților și 515 la Senat! Mai mult, la alegerile prezidențiale din 2019, UDMR a obținut, pentru turul I, la Iași, un număr de aproape o mie de voturi. În același an, la Europarlamentare, UDMR a obţinut la Iași peste două mii de voturi, în condițiile în care la nivelul județului erau înregistrați exact 161 de persoane de etnie maghiară. Precedentul este acolo și cu siguranță va fi probat și acum”, a adăugat liberalul.

„Cum e posibil să livrezi românilor candidați extremiști și pro-ruși la alegerile parlamentare și europarlamentare dar să-i interzici la prezidențiale? Folosirea CCR ca instrument politic într-o asemenea manieră va pune România, din păcate, într-o lumină proastă la nivel internațional, prin grava încălcare a drepturilor și libertăților fundamentale. Dacă mai devreme priveam cu îngrijorare către expansiunea extremismului în țări occidentale, ne uităm cum la noi, un pretins partid democratic folosește tehnici de cenzură tipic extremistă. Urmează zile de încercare pentru democrația din România iar noi, liberalii, avem misiunea de a dejuca acest plan al mediocrității pentru următorii cinci ani prin a le arăta românilor că singura cale către Europa, către dezvoltare, este calea liberală”, a mai declarat el.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:35 - Netanyahu spune că lui Macron și celorlalți lideri occidentali care cer embargo pe arme pentru Israel ar trebui „să le fie rușine”: „Rușinea lor va continua mult după câștigarea războiului”
22:49 - Nicolae Ciucă: „Pesediștilor care astăzi se bucură de decizia CCR le spun un singur lucru: românii înțeleg când cineva dorește puterea absolută în stat” / „PSD nu va scăpa de ceea ce se teme cel mai tare: de o confruntare cu mine în turul 2”
22:23 - Stelian Ion: Judecătorii CCR care au decis invalidarea candidaturii Dianei Șoșoacă trebuie să prezinte clar și în detaliu motivele / Este tot mai evidentă nevoia de reformă a CCR
22:01 - A fost contestată la CCR și candidatura lui Marcel Ciolacu
21:45 - PSD: Susținem dreptul oricărei persoane de a alege și de a fi aleasă. CCR trebuie să prezinte rapid motivele care au stat la baza deciziei de invalidare a candidaturii doamnei Diana Șoșoacă
21:27 - Lucian Romașcanu, după declarația lui Florin Roman privind decizia CCR: PSD nu are nicio implicare în justiție. Când ai dileme și dificultăți să îți vezi candidatul în finală, despre dl. Ciucă vorbesc, începi să dai rateuri de gândire
21:06 - Florin Roman (PNL): Eliminarea Dianei Șoșoacă din cursa pentru Cotroceni, făcută prin mâna majorității PSD din CCR, este o făcătură marca PSD
20:46 - Diana Șoșoacă, după ce i-a fost anulată candidatura la prezidențiale: „Mă sună foarte mulți din Sfatul Înțelepților, mă sună generali din armată. Este timpul să acționăm”
20:10 - Elena Lasconi, „reacție la cald” după decizia CCR: „Interdicția de a candida dată Dianei Șoșoacă pare la prima vedere un vis împlinit pentru domnul Marcel Ciolacu” (VIDEO)
19:55 - Volodimir Zelenski spune că le va prezenta aliaților „Planul Victoriei” pentru „un final just al războiului cu Rusia”. Reuniune la Baza Ramstein din Germania