Parlamentul dezbate și votează vineri prima moţiune de cenzură împotriva guvernului Ponta, iniţiată după câştigarea alegerilor prezidenţiale de către Klaus Iohannis. Moțiunea de cenzură a fost depusă de Partidul Naţiional Liberal, dar nici măcar inițiatorii nu îi dau șanse de reușită. Pentru a fi adoptată, este nevoie de votul a 278 de aleși, adică jumătate plus unu din numărul total de parlamentari, informează B1 TV.
În acest moment, la un simplu calcul matematic, PNL nu reușește să adune voturile necesare pentre a trece moțiunea. A mai cîștigat joi un vot, după ce deputatul Gheorghe Roman a demisionat din PSD. Încă un ales social-democrat a precizat că nu va respecta decizia de partid și își va exercita votul.
Cu toate acestea, matematica nu dă nici o șansă PNL-ului.
Guvernul Ponta se sprijină pe coaliția formată din PSD-UNPR, PC-LR, care întruneste 298 de parlamentari, la care s-ar adăuga 17 deputaţi ai minorităţilor naţionale care, de obicei, votează cu puterea.
În favoarea moţiunii de cenzură ar fi opoziţia formată din PNL cu 174 de parlamentari, plus 12 parlamentari neafiliaţi care aparţin PSRO al lui Mircea Geoană, 14 deputaţi din grupul popular-democrat şi încă 14 parlamentari neafiliaţi care ar putea să se alăture.
UDMR are 25 de parlamentari. Unii dintre ei vor vota moțiunea, alţii se vor abţine.
Teoretic, vor fi cel puţin 315 parlamentari împotriva moţiunii de cenzură şi doar maximum 215 pentru moţiune.
PNL, dacă i-ar convinge pe cei de la UDMR, pe democrat-populari şi pe neafiliaţi, ar strânge 240 de voturi. Este nevoie însă de din cele 278 cât ar avea nevoie să dărâme Guvernul. În aceste condiţii, adoptarea moţiunii de cenzură depinde de UNPR care are 56 de parlamentari. Doar că, potrivit unor surse, Gabriel Oprea a refuzat orice negociere pentru funcţii cu cei din opoziţie.