Alegerile anticipate, un scenariu invocat de liderii politici în contextul retragerii PSD din coaliția de guvernare. Ce prevede Constituția

Alegerile anticipate, un scenariu invocat de liderii politici în contextul retragerii PSD din coaliția de guvernare. Ce prevede Constituția
Inquam Photos / Octav Ganea

După anunțul lui Marcel Ciolacu privind retragerea PSD de la discuțiile privind formarea unei coaliții de guvernare, mai mulți lideri politici au invocat perspectiva organizării de alegeri anticipate.

Unul dintre aceșia este Cătălin Drulă, care a precizat că acestea ar putea oferi o şansă pentru o majoritate de dreapta.

„Alegerile anticipate pot fi o soluţie în astfel de momente de criză”, a subliniat liderul USR.

Dinspre PNL în acest sens s-a exprimat Daniel Fenechiu care a spus: „Există și posibilitatea ca PNL să ia o decizie similară (n.r. ca PSD) și ramane de văzut. Poate facem alegeri anticipate și ne dorim ca forțele izolaționiste să câștige”, a mai menționat senatorul liberal, în direct la Digi24.

Ce prevede Consttiuția despre organizarea alegerilor anticipate

Potrivi Constituției, nu pot fi organizate alegeri anticipate în contextul actual. Art. 89 alin. 3 din Constituție spune foarte clar că în ultimele 6 luni de mandat prezidential Parlamentul nu poate fi dizolvat.

Astfel că Iohannis nu poate dizolva Parlamentul, având în vedere că din 21 decembrie se va afla în prelungirea mandatului.

Alegerile anticipate în România nu pot fi organizate, potrivit Constituţiei, decât în cazul în care două propuneri de Guvern sunt respinse de către Parlament în termen de 60 de zile una de cealaltă, iar preşedintele României solicită celor două Camere dizolvarea Parlamentului.

În plus, președintele are și acordul celor doi președinți ai celor două camere ale Legislativului, care este doar consultativ.

Singura situaţie prevăzută de Constituţie pentru organizarea alegerilor anticipate este dizolvarea Parlamentului. Acest lucru se poate realiza, potrivit articolului 89 din Constituţie. Preşedintele „poate să dizolve Parlamentul, dacă acesta nu a acordat votul de încredere pentru formarea Guvernului în termen de 60 de zile de la prima solicitare şi numai după respingerea a cel puţin două solicitări de învestitură”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
17:21 - Iulian Fota: Nu rușii au împins România pe marginea prăpastiei, ci lipsa de onoare și de dedicație la nivelul clasei politice / Condițiile USR parcă sunt făcute special ca să omoare negocierile / Liberalii, singurii care rămân pe baricade (VIDEO)
17:14 - Orașul în care va ninge aproape o lună întreagă. Ninsoarea va începe pe 1 ianuarie
17:09 - Fostul deputat și candidat la președinție, Nati Meir, a fost prins în Rhodos și va fi predat justiției din România: Are de ispăşit 11 ani de închisoare cu executare
16:55 - Nicușor Dan: E esențial să lămurim chestiunea anulării alegerilor. Altfel, nu facem decât să creștem și mai mult neîncrederea în instituțiile statului (VIDEO)
16:49 - Garanțiile europene de securitate vor fi insuficiente pentru Ucraina, spune Zelenski. El a anunțat și țara sa nu va mai permite gazului rusesc să ajungă în Europa
16:44 - Nicușor Dan: E important să fie un Guvern majoritar / Peste tot în lume negocierile între multe partide sunt o chestiune de durată. Reacția PSD a fost ușor emoțională / Cine tensionează și mai mult societatea are de pierdut (VIDEO)
16:35 - Nicușor Dan, după retragerea PSD de la negocieri: Sunt surprins, dar sunt optimist că dialogul va reîncepe. Cred că oamenii vor înțelege că e nevoie de niște măsuri nepopulare și vor aprecia pe cei care vor dori să își asume guvernarea (VIDEO)
16:34 - CCR a decis. Pensiile peste 3.000 de lei, impozitate cu 10% / Impozitarea progresivă, neconstituțională
16:32 - Newsweek: Pensia pe ianuarie poate întârzia și 10 zile. Casele de Pensii nu au calendarul plăților
16:31 - Cristian Tudor Popescu, scenariu sumbru pentru România: „Se poate întâmpla o lovitură de stat ca la carte”