Alegeri prezidenţiale2024. Campania electorală începe în 25 octombrie, ora 00.00 şi se încheie în 23 noiembrie, ora 07.00

Alegeri prezidenţiale2024. Campania electorală începe în 25 octombrie, ora 00.00 şi se încheie în 23 noiembrie, ora 07.00
Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Biroul Electoral Central (BEC) a transmis marți, 24 septembrie, că la alegerile prezidenţiale din acest an, campania electorală începe la data de 25 octombrie, ora 00.00, şi se încheie la data de 23 noiembrie, ora 7.00.

Ce se întâmplă cu al doilea scrutin

În eventualitatea organizării unui al doilea tur de scrutin, campania electorală începe de la data aducerii la cunoştinţă publică a zilei votării şi se încheie la data de 7 decembrie, ora 7.00, scrie Agerpres.

Totodată, BEC a menționat că este interzisă continuarea propagandei electorale după încheierea campaniei electorale.

Mai exact, sunt interzise afişarea, lansarea sau distribuirea de materiale electorale de orice tip, precum şi difuzarea de mesaje electorale în format audio, vizual sau mixt pe ecrane digitale amplasate în locuri publice, private sau prin intermediul unor vehicule special amenajate, care se referă la alegerile pentru Preşedintele României din anul 2024; sfătuirea alegătorilor să voteze sau să nu voteze anumiţi candidaţi la aceste alegeri.

„După încheierea campaniei electorale, menţinerea conţinutului cu caracter electoral referitor la alegerile pentru Preşedintele României din anul 2024, ce a fost publicat pe durata campaniei electorale pe paginile de internet şi pe platformele online de socializare şi care nu face obiectul unei promovări plătite pentru afişarea respectivului conţinut ulterior încheierii campaniei electorale, nu constituie acţiune de continuare a propagandei electorale după încheierea campaniei electorale”, a informat BEC.

„După încheierea campaniei electorale la alegerile pentru Preşedintele României din anul 2024, continuarea propagandei electorale care se referă exclusiv şi neechivoc la alegerile pentru Senat şi Camera Deputaţilor din acest an nu constituie continuare a propagandei electorale după încheierea campaniei electorale la alegerile prezidenţiale din anul 2024”, mai menţionează BEC în decizie.

Acordarea sau formularea promisiunii de acordare a unor beneficii şi recompense, interzise

În perioada cuprinsă între momentul încheierii campaniei electorale şi până la încheierea votării, organizatorii evenimentelor de orice gen şi participanţii la acestea nu pot derula acţiuni de propagandă electorală.

De asemenea, este interzisă acordarea sau formularea promisiunii de acordare a unor beneficii şi recompense de orice fel pentru participarea la vot.

Integritatea panourilor, afişelor electorale şi a altor materiale de propagandă electorală amplasate în locuri autorizate este asigurată de primar, cu sprijinul poliţiei locale sau, în localităţile unde poliţia locală nu este constituită, cu sprijinul efectivelor Ministerului Afacerilor Interne (MAI).

La alegerile pentru Preşedintele României din anul 2024, primarii asigură competitorilor electorali panouri electorale distincte de cele amplasate pentru asigurarea locurilor de afişaj electoral la alegerile pentru Senat şi Camera Deputaţilor din acest an.

Pe un panou electoral fiecare candidat poate aplica un singur afiş electoral. Sunt interzise afişele electorale care combină culorile într-o succesiune care reproduce drapelul României sau al altui stat.

Și utilizarea în scop electoral a vehiculelor inscripţionate sau colantate cu sloganuri de campanie sau cu imagini ale candidaţilor, precum şi cu alte referiri la competitorii electorali, utilizarea vehiculelor care difuzează materiale audio, în mers sau staţionar, organizarea de spectacole, serbări, focuri de artificii, utilizarea de bannere, mesh-uri, corturi publicitare, pavilioane publicitare, panouri publicitare mobile, steaguri publicitare, calcane, ecrane publicitare, indicatoare publicitare direcţionale, structuri de publicitate autoportante, mijloace de publicitate, panouri publicitare, proiecte publicitare speciale, publicitate luminoasă şi oricare alte materiale electorale care nu sunt prevăzute la art. 36 alin. (2) din Legea nr. 334/2006, republicată, cu modificările şi completările ulterioare este interzisă.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
11:35 - Guvernul acordă noi ajutoare, de 15.000 de lei, după inundații. Ciolacu: Peste 6.000 de persoane singure sau familii vor beneficia de acest ajutor / Alocăm 62 de milioane lei autorităților locale din Galați pentru reparații de drumuri, poduri (VIDEO)
11:32 - Ce se întâmplă cu mâncarea gătită la Masterchef. Cei trei jurați doar o gustă
11:23 - Hezbollah a atacat sediul Mossad de lângă Tel Aviv cu o rachetă balistică. Armata israeliană spune că atacul e o premieră
11:22 - Surse: PNL este în negocieri pentru o majoritate de dreapta în Consiliul General al Capitalei
11:22 - Ciolacu, în ședința de guvern: Adoptăm noi măsuri de sprijin pentru producătorii agricoli / Le asigurăm antreprenorilor plata la timp a ajutoarelor de stat prin IMM Plus (VIDEO)
11:13 - Singura țară care poate pune capăt războiului este SUA, spune Libanul: Numărul civililor strămutați urcă la 500.000
11:07 - Marcel Ciolacu: Prelungim plafonarea prețurilor la polițele RCA pentru încă trei luni, până la sfârșitul anului. Preîntâmpinăm apariția unor dezechilibre în piață și creșterea prețurilor la aceste poliție auto (VIDEO)
10:50 - A murit Andrei Sever Mureșan, primul jucător de tenis român membru al ATP
10:44 - Simonis (PSD), pe B1 TV: Avem atâtea probleme și PNL nu are altceva mai bun de discutat decât despre viitorul lui Iohannis. Liberalii sunt cei care și-au încălcat promisiunile. Rareș Bogdan să gândească înainte să vorbească (VIDEO)
10:44 - Accident grav în Teleorman. Un tânăr a murit după ce mașina în care se afla a intrat într-un cap de pod