Alegeri prezidențiale în Franța: Socialistul Francois Hollande a câștigat primul tur, cu 1,6% peste Nicolas Sarkozy

Alegeri prezidențiale în Franța: Socialistul Francois Hollande a câștigat primul tur, cu 1,6% peste Nicolas Sarkozy
UPDATE 21:00: Rezultatele din exit poll arată că Hollande a obținut 28,6% din voturi, în timp ce Sarkozy a obținut 27% din voturi. Socialiștii sărbătoresc victoria lui Francois Hollande în primul tur al...

UPDATE 21:00: Rezultatele din exit poll arată că Hollande a obținut 28,6% din voturi, în timp ce Sarkozy a obținut 27% din voturi. Socialiștii sărbătoresc victoria lui Francois Hollande în primul tur al alegerilor. Al doilea tur al scrutinului se va ține în data de 6 mai.

UPDATE 18.00:
Rata de participare la primul tur al scrutinului prezidenţial din Franţa era de 70,59% la ora locală 17.00 (18.00, ora României), potrivit Ministerului de Interne, în scădere faţă de 73,87% cât era în 2007 la aceeaşi oră. În 2007, rata de participare a atins 83,77 la sută în final. Institutul de sondaje Ifop preconizează o rată de participare de 80 la sută în primul tur.

UPDATE 18.00:  Exit-pollurile date publicității de presa belgiană arată că socialistul Francois Hollande conduce cu 27% din voturi, cu două procente mai mult decât Nicolas Sarkozy. Presa franceză nu are voie să difuzeze astfel de rezultate înainte de închiderea urnelor.

UPDATE 15.00: 
Mai puţin de 35% dintre alegătorii francezi s-au prezentat la urne până la această oră. Principalii candidaţi au vrut să dea un exemplu alegătorilor, aşa că au votat înainte de ora prânzului.

UPDATE 12.40: Președintele Nicolas Sarkozy a votat, duminică dimineaţă, în primul tur de scrutin al alegerilor prezidențiale. Șeful statului francez a mers la urne însoțit de Prima doamnă a Franței, Carla Bruni.

Francezii îşi aleg duminică preşedintele pentru următorii cinci ani.  În cursa electorală s-au înscris zece candidaţi, dar numai doi au şanse să ajungă în următorul tur de scrutin: actualul şef de stat, Nicolas Sarkozy şi socialistul Francois Hollande.  Şi francezii din România votează azi, la ambasadă.

Peste 43 de milioane de francezi cu drept de vot sunt așteptați duminică la urne, în primul tur al alegerilor prezidențiale, după o campanie electorală dominată de problemele economice. Numele celui care va ocupa fotoliul prezidenţial va fi cunoscut abia după cel de-al doilea tur de scrutin, din 6 mai.

Campania electorală a fost dominată de problemele economice, în condițiile în care locurile de muncă sunt principalul motiv de îngrijorare pentru francezi, iar rata șomajului se apropie de 10%. Un alt subiect fierbinte pentru francezi este imigraţia.

Orarul secţiilor de vot variază de la oraş la oraş: toate vor fi deschise începând cu ora 8, dar ora închiderii variază între 19 şi 21 în marile oraşe.

Legea electorală interzice publicarea exit-poll-urilor înainte de terminarea procesului de vot. Cei care încalcă această dispoziție pot primi o amendă de până la 75.000 de euro.Ca și la alte alegeri însă, presa belgiană şi cea elveţiană vor putea publica mai devreme rezultatele votului.

Mai mult ca sigur, francezii vor fi chemati din nou la urne, in turul doi de scrutin, la 6 mai, în condiţiile în care niciunul dintre candidați nu este creditat în sondajele de opinie cu peste 50% din voturi. Candidaţii cu cele mai mari şanse de a intra în confruntarea finală sunt preşedintele candidat Nicolas Sarkozy şi socialistul Francois Hollande.

Nicolas Sarkozy speră să obțină un al doilea mandat la Elysee, după un prim mandat dificil, în care a fost nevoit să ia o serie de măsuri de austeritate nepopulare, printre care reforma sistemului de pensionare. În 2010, Sarkozy a hotarat majorarea vârstei de pensionare de la 60 la 60 de ani. Anul acesta, în ianuarie, Franţa a primit o ultimă lovitură, când agenția de evaluare Standard&Poor’s a decis să retrogradeze ratingul ţării de la triplu A la dublu A plus.

Principalul contracandidat al lui Sarkozy, Francois Hollande, care conduce, chiar dacă la diferență foarte mică, în sondaje, speră să devină primul președinte socialist din ultimii 17 ani.

Cel despre care Jacques Chirac spunea la un moment dat că este mai puțin cunoscut decât labradorul fostului președinte socialist François Mitterrand, a reușit să urce în sondaje aducând „o dimensiune umană” în politică, după cum afirmă unul dintre susținătorii săi.

Francois Hollande a condus Partidul Socialist timp de 11 ani, timp în care și-a câștigat renumele de om al consensului.

A treia în sondaje este Marine Le Pen, lidera formațiunii de extremă-dreapta Frontul Național, creditată cu 17% dintre voturi, iar pe poziția a patra se află reprezentantul Frontului de Stânga, Jean-Luc Melenchon, creditat cu 14-15%. Candidatul care va câştiga alegerile va ocupa fotoliul de la Elysee în următorii cinci ani.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`