EXCLUSIV ONLINE // Harta câștigătorilor din fiecare județ la alegerile prezidențiale din acest an: Luptă strânsă pentru turul doi / Cum va vota diaspora (FOTO)

Publicat: 29 10. 2019, 11:06

EXCLUSIV ONLINE // Sociologul Barbu Mateescu a făcut primele predicții privind felul în care va arăta harta României după turul 1 al alegerilor prezidențiale.

După analiza acestuia, Klaus Iohannis ar urma să câștige majoritatea județelor țării, în timp ce Viorica Dăncilă va lua cele mai multe voturi în 10 județe din sudul țării. Desigur, Covasna și Harghita, județe cu o populație majoritar de etnie maghiară, vor vota pentru Kelemen Hunor.

Foto: Facebook/ Barbu Mateescu

Primul lucru care iese în evidență după harta lui Barbu Mateescu este faptul că Dan Barna nu ar câștiga niciun județ al țării. Contactat de B1.ro, sociologul a arătat că președintele USR are șanse pentru a ajunge în turul doi, deoarece poate recupera în județele pe care nu le va câștiga Dăncilă. Așadar, cumulat, voturile din județe în care Dan Barna va ieși pe locul doi (după Klaus Iohannis), ar putea fi mai multe decât voturile din județele unde Viorica Dăncilă va ieși pe primul loc.

„Are șanse, deoarece în județele pe care nu le va câștiga, Viorica Dăncilă va înregistra procente în jurul scorului obținut de PSD la europarlamentare, ceea ce îi va permite lui Dan Barna să recupereze”, a arătat Barbu Mateescu, pentru B1.ro.

În ceea ce privește votul din diaspora, Barbu Mateescu este de părere că tot Klaus Iohannis va înregistra cel mai bun scor, deoarece este un candidat cunoscut, în timp ce Dan Barna are principalul dezavantaj că se adresează unui electorat similar celui al președintelui în funcție.

Turul 1 al alegerilor prezidențiale va avea loc pe 10 noiembrie, iar toate sondajele îl dau pe Klaus Iohannis câștigător detașat, în timp ce lupta este una foarte strânsă pentru a doua poziție între Viorica Dăncilă și Dan Barna.