Alegeri parlamentare în Grecia: Partidele Pasok (socialist) şi Noua Democraţie (dreapta), regres considerabil, potrivit datelor preliminare
UPDATE 19:00: Cele două partide proausteritate din Grecia – Pasok (socialişti) şi Noua Democraţie (dreapta) – au suferit un regres în scrutinul din Grecia, obţinând între 31 şi 37% din voturi, faţă de 77,4 %în 2009, conform sondajelor efectuate la ieşirea de la urnă, relatează AFP.
Dacă se confirmă, acest eșec va face practic imposibil formarea unui guvern de coaliție de către aceste două partide, pentru continuarea politicii de rigoare dictată de UE și FMI.
De asemena, formaţiunea neonazistă Chryssi Avghi va avea pentru prima oară membri în Parlamentul grec, după ce a obţinut între şase şi opt la sută din voturi în scrutinul parlamentar, conforma sondajelor efectuatre la ieşirea de la urnă.
Grecii organizează duminică primele alegeri parlamentare de la izbucnirea crizei datoriilor suverane. Este un scrutin despre care analiştii spun că va fi crucial pentru viitorul zonei euro, dar mai ales, pentru direcția în care se va îndrepta Grecia. Viitorul guvern va avea o sarcină dificilă, în condițiile în care țara se află în al patrulea an de recesiune.
11 milioane de greci au de ales dintr-un total de 32 de partide care s-au înscris în cursa parlamentară. Potrivit sondajelor, între opt și 10 formațiuni ar putea intra în Parlament. Populația, mult sărăcită de măsurile de austeritate din ultimii doi ani, este însă decisă să dovedească la urne că a venit vremea unei schimbări.
Principalele două parte din coaliția actuală de guvernare sunt Noua Democrație, de centru-dreapta și Pasok, partidul socialist, ambele vizate de nemulțumirea publică. Populația consideră cele două formațiuni responsabile pentru măsuri grele de austeritate și pentru lipsa de schimbare în sistemul politic.
Deși cele mai recente sondaje indică faptul că Pasok și Noua Democrație vor putea forma, împreună, o majoritate, proporția susținătorilor lor se află la un minim istoric. Alegătorii care votau în general pentru vechea gardă se orientează în prezent cître alte partide.
Partidul Noua Democrație este condus de Andonis Samaras. Formațiunea liderului conservator conduce în sondaje, dar nu are șanse să obțină singură majoritatea. Un opozant ferm al primului pachet de salvare acordat țării, Samaras a promis să remedieze nedreptățile provocate de măsurile de austeritate impuse din 2010 până în prezent.
De cealaltă parte, socialistul Evangelos Venizelos, fost ministru de finanțe, care i-a urmat lui Giorgios Papandreou ca lider al Pasok, se străduiește să refacă credibilitatea partidului său, după doi ani la putere. Cele mai recente sondaje arată că Pasok se află mult în urma conservatorilor, cu până la 19% din intențiile de vot, față de 44% din sufragii cât a obținut la scrutinul din 2009.
Grecia se confruntă cu o crizã profundă și a avut nevoie de două pachete de salvare, în valoare totalã 240 de miliarde de euro, în schimbul cărora a fost nevoită să impună condiții stricte de creditare.
În prezent însă, creditorii privați, precum băncile europene, pierd bani, după ce au anulat 53,5% din datoria Greciei. Liderii europeni sunt sceptici în legătură cu capacitatea țării de a implementa reducerile de cheltuieli, așa că au cerut măsuri care să poată fi impuse repede și simplu: scăderi de pensii și concedieri în rândul bugetarilor, de exemplu.
În această situație, analiștii apreciază că votul va favoriza extremiștii și opozanții austerității, dar mai ales un partid neonazist, care câștigă tot mai mulți adepți în Atena și în zonele defavorizate.