ALEGERI PARLAMENTARE 2012 – Ghidul alegătorului român din străinătate: Cum şi unde votezi în afara ţării

Publicat: 06 12. 2012, 15:00

Cetăţenii români cu drept de vot stabiliţi în afara ţării îşi pot exercita acest drept şi la alegerile parlamentare din 9 decembrie 2012.

Pentru a asigura informarea corectă a acestora, Ministerul Afacerilor Externe şi Autoritatea Electorală Permanentă au lansat „Ghidul alegătorului român din străinătate”.

Materialul prezintă pe scurt cele mai importante elemente privind desfăşurarea alegerilor pentru Camera Deputaţilor şi Senat, respectiv condiţiile în care românii din afara ţării îşi pot exercita dreptul de vot.

Vezi AICI prevederile generale privind alegerile parlamentare

Vezi AICI lista candidaţilor şi delimitarea colegiilor din Bucureşti

Vezi AICI lista candidaţilor şi delimitarea colegiilor din fiecare judeţ şi din diaspora

GHIDUL ALEGĂTORULUI ROMÂN DIN STRĂINĂTATE (varianta completă, în format pdf, AICI)

Cine poate vota în străinătate?

În străinătate pot vota:

– cetăţenii români cu domiciliul sau resedinţa în străinătate, care îşi exercită dreptul de vot la una dintre secţiile de votare în ţara în care şi-au stabilit domiciliul sau reşedinţa

– personalul misiunilor diplomatice şi al oficiilor consulare care votează la secţia de votare constituită pe lângă misiunea diplomatică sau oficiul consular la care îşi desfăşoară activitatea

– militarii, poliţistii şi personalul civil român din instituţiile sistemului de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională trimişi în misiune în teatre de operaţiuni din străinătate îşi exercită dreptul de vot la orice secţie de votare constituită în ţara în care îşi desfăşoară misiunea.

– candidaţii care se prezintă la vot la o secţie de votare din cadrul colegiului uninominal în care candidează, alta decât aceea unde sunt arondaţi potrivit domiciliului.

Vezi AICI ce rişti dacă încalci legea în procesul electoral

Care sunt actele pe baza cărora se poate exercita dreptul la vot în străinătate?

– cetăţenii români din străinătate îşi pot exercita dreptul la vot în statul în care îşi au domiciliul sau resedinţa, în baza următoarelor documente emise de autorităţile române, după caz:

a) Pentru statele din afara Uniunii Europene:

1. Paşaport românesc cu menţiunea privind stabilirea domiciliului în străinătate (tip CRDS) dovedind astfel că domiciliază în ţara în care îşi exercită dreptul de vot;

sau

2. Paşaport românesc simplu (cu menţiunea localităţii de domiciliu din România) însoţit de documentul emis de autorităţile străine care dovedeşte reşedinţa în ţara în care îşi exercită dreptul de vot.

b) În cazul statelor membre ale Uniunii Europene:

1. Paşaport românesc cu menţiunea privind stabilirea domiciliului în străinătate (tip CRDS) dovedind astfel că domiciliază în ţara în care îşi exercită dreptul de vot;

sau

2. Paşaport românesc simplu (cu menţiunea localităţii de domiciliu din România) însoţit de documentul emis de autorităţile străine care dovedeşte reşedinţa în ţara în care îşi exercită dreptul de vot;

sau

3. Cartea de identitate românească însoţită de documentul emis de autorităţile străine care dovedeşte reşedinţa în ţara în care îşi exercită dreptul de vot.

– Pot fi folosite: paşaportul simplu (model 2002), paşaportul simplu electronic şi paşaportul simplu temporar.

– În statele UE nu se votează cu buletinul de identitate şi nici cu cartea de identitate provizorie.

Notă: Cetăţenii români cu drept de vot, cu domiciliul sau reşedinţa într-o ţară în care nu au fost organizate secţii de votare, îşi pot exercita dreptul la vot, prin excepţie, la una dintre secţiile de votare din orice ţară care face parte din respectivul colegiu uninominal, în baza documentelor enumerate mai sus.

Cum se dovedeşte reşedinţa în străinătate?

Reşedinţa în străinătate se dovedeşte cu un document eliberat de autorităţile ţării de reşedinţă, în funcţie de legislaţia fiecărei ţări.

Pentru a afla care sunt actele cu care dovediţi reşedinţa în statul în care vă aflaţi, MAE recomandă să ţineţi legătura cu reprezentanţele diplomatice ale României din ţara în care vă aflaţi.

Cum puteţi vota dacă actele dvs. de identitate au expirat şi nu le-aţi preschimbat?

Ca să votaţi, trebuie să aveţi ACTE DE IDENTITATE VALABILE.

Cetăţenii care au actele expirate sau pierdute şi vor să voteze trebuie să obţină PAŞAPOARTE sau cărţi de identitate înainte de data scrutinului electoral.

M.A.E. RECOMANDĂ TUTUROR CETĂŢENILOR ROMÂNI CU DOCUMENTE ROMÂNEŞTI EXPIRATE SAU LIPSĂ SĂ SE PREZINTE DIN TIMP LA SEDIILE REPREZENTANŢELOR DIPLOMATICE, PENTRU A OBŢINE ACTELE DE IDENTITATE VALABILE.

Este necesară cartea de alegător în străinătate?

La alegerile pentru Camera Deputaţilor şi Senat din 9 decembrie 2012 nu se utilizează cartea de alegător.

Unde puteţi vota?

Cetăţenii români cu drept de vot, cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate, îşi exercită dreptul de vot la una dintre secţiile de votare din acea ţară în care îşi au domiciliul sau reşedinţa.

M.A.E. va organiza secţii de votare atât pe lângă misiunile diplomatice ale României (ambasade, consulate generale şi consulate, birouri consulare şi consulate onorifice), cât şi în alte localităţi unde sunt concentrate comunităţi româneşti.

Cetăţenii români cu domiciliul sau resedinţa într-un stat în care nu există misiuni diplomatice sau oficii consulare ale României şi în care nu sunt organizate secţii de votare îşi pot exprima dreptul la vot la una dintre secţiile de votare din orice ţară care face parte din respectivul colegiu uninominal.

LISTA SECŢIILOR DE VOTARE SE REGĂSEŞTE ATÂT PE SITE-UL M.A.E., CÂT ŞI PE SITE-URILE MISIUNILOR DIPLOMATICE ŞI OFICIILOR CONSULARE.

Pe ce fel de liste se vor găsi cetăţenii români din străinătate?

În străinătate, cetăţenii români vor fi înscrişi în listele electorale suplimentare.

În ce interval orar se va derula votul în străinătate?

Votarea începe la ora 7.00, ora locală, şi se încheie la ora 21.00, când secţia de votare se închide. Pe uşa secţiei de votare se vor afişa orele între care se desfăşoară procesul de votare.

Persoanele care la ora 21.00 se află în sala unde se votează vor putea să-şi exercite dreptul de vot.

Se va utiliza urna specială (mobilă) în străinătate?

Secţiile de votare din străinătate nu vor avea sau utiliza urne speciale (mobile).

Ce înseamnă circumscripţia electorală nr. 43?

Aceasta este circumscripţia electorală pentru cetăţenii români cu domiciliul sau resedinţa în afara ţării, în care se organizează alegeri şi la nivelul căreia se atribuie mandate, în funcţie de rezultatele alegerilor.

Cum se aleg deputaţii şi senatorii pentru străinătate?

Deputaţii şi senatorii sunt aleşi în colegii uninominale potrivit principiului reprezentării proporţionale.

Pentru străinătate, Guvernul a delimitat prin hotărâre patru colegii pentru Camera Deputaţilor şi două pentru Senat.

Astfel, cetăţenii români care şi-au stabilit domiciliul sau reşedinţa în străinătate vor alege 4 deputaţi şi 2 senatori.

Ce înseamnă un colegiu uninominal?

Este o subunitate a unei circumscripţii electorale, în care este atribuit un singur mandat.

În cazul scrutinului în afara României, un colegiu uninominal cuprinde ţările dintr-o anumită zonă geografică, iar românii cu domiciliul sau resedinţa în aceste ţări vor alege dintre candidaţii aflaţi înscrişi pe buletinul de vot aferent fiecărui colegiu uninominal.

Cum sunt repartizate colegiile uninominale aferente circumscripţiei electorale nr. 43?

Pentru Camera Deputaţilor au fost delimitate 4 colegii, astfel:

– colegiul uninominal 1 – cuprinde statele Austria, Belgia, Bulgaria, Cipru, Danemarca, Elveţia, Estonia, Finlanda, Franţa, Germania, Grecia, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Norvegia, Olanda, Polonia, Portugalia, Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, Republica Cehă, Republica Irlanda, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Ungaria, Andorra, Islanda, Liechtenstein, Monaco, San Marino şi Vatican;

– colegiul uninominal 2 – cuprinde statele Albania, Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Bosnia si Herţegovina, Croaţia, Georgia, Kazahstan, Macedonia, Muntenegru, Republica Moldova, Rusia, Serbia, Turcia, Ucraina, Bangladesh, Bhutan, Brunei, Cambodgia, RPD Coreeană, Republica Coreea, Filipine, India, Indonezia, Japonia, Kârgâzstan, RPD Laos, Malaezia, Maldive, Mongolia, Myanmar, Nepal, Republica Populară Chineză, Singapore, Sri Lanka, Tadjikistan, Thailanda, Timorul de Est, Turkmenistan, Uzbekistan şi Vietnam;

– colegiul uninominal 3 – cuprinde statele Antigua şi Barbuda, Argentina, Bahamas, Barbados, Belize, Bolivia, Brazilia, Canada, Chile, Columbia, Costa Rica, Cuba, Dominica, Republica Dominicană, Ecuador, El Salvador, Grenada, Guatemala, Guyana, Haiti, Honduras, Jamaica, Mexic, Nicaragua, Panama, Paraguay, Peru, Saint Kitts şi Nevis, Saint Lucia, Saint Vincent şi Grenadinele, SUA, Surinam, Trinidad şi Tobago, Uruguay, Venezuela, Australia, Noua Zeelandă, Fiji, Papua Noua Guinee, Solomon Islands, Vanuatu, Marshall Islands, Micronesia (Federated States of), Kiribati, Nauru, Palau, Samoa, Tonga, Tuvalu;

– colegiul uninominal 4 – cuprinde statele Afganistan, Africa de Sud, Algeria, Angola, Arabia Saudită, Bahrain, Benin, Botswana, Burkina Faso, Burundi, Camerun, Capul Verde, Ciad, Comore, Congo, Coasta de Fildeş, Djibouti, Egipt, Emiratele Arabe Unite, Eritrea, Etiopia, Gabon, Gambia, Ghana, Guinea, Guineea Ecuatorială, Guineea-Bissau, Iordania, Irak, Iran, Israel, Kenya, Kuweit, Lesotho, Liban, Liberia, Libia, Madagascar, Malawi, Mali, Maroc, Mauritania, Mauritius, Mozambic, Namibia, Niger, Nigeria, Oman, Pakistan, Qatar, Republica Centrafricană, Republica Democrată Congo, Rwanda, São Tomé si Príncipe, Senegal, Seychelles, Sierra Leone, Siria, Somalia, Statul Palestina, Sudan, Swaziland, Tanzania, Togo, Tunisia, Uganda, Zambia, Zimbabwe, Yemen.

Pentru Senat au fost delimitate 2 colegii, astfel:

– colegiul uninominal 1 – cuprinde colegiile 1 şi 2 pentru Camera Deputaţilor;

– colegiul uninominal 2 – cuprinde colegiile 3 şi 4 pentru Camera Deputaţilor.

Vezi AICI adresele secţiilor de votare din străinătate

IMPORTANT! AVEŢI GRIJĂ CA ACTELE DE IDENTITATE ROMÂNEŞTI SĂ NU FIE DETERIORATE ŞI SĂ SE AFLE ÎN TERMENUL DE VALABILITATE

Adresaţi-vă ambasadei / consulatului cel mai apropiat în cazul în care vă confruntaţi cu probleme consulare. Comunicaţi toate datele dumneavoastră de contact.

Furnizaţi toate actele care sunt necesare pentru fiecare tip de situaţie în care solicitaţi sprijinul ambasadei / oficiului consular. 

Pentru mai multe informaţii privind organizarea şi desfăşurarea alegerilor din 9 decembrie 2012, puteţi accesa site-urile Biroului Electoral Central, Ministerului Afacerilor Externe (secţiunea „Alegeri parlamentare 2012”) şi pe cel al Autorităţii Electorale Permanente