EXCLUSIV // Primul tur al alegerilor locale desfășurate duminica trecută în Republica Moldova a scos în evidență poziționarea Socialiștilor pe primul loc la nivel de municipii și raioane, cu 15 victorii, urmat de Blocul ACUM cu 12 victorii și de Partidul Democrat cu 6 reușite. La mare distanță s-a situat pe locul patru Partidul controlat de Ilan Șor. Scorul deloc de neglijat obținut după alegerile din 20 octombrie de Partidul Democrat scoate în evidență continuitatea capacității formațiunii de a controla structuri și rețele electorale în ciuda dispariției liderului său forte, Vladimir Plahotniuc.
În acest context politologul Dionis Cenuşă, expert în cadrulExpert-Grup, a declarat în exclusivitate pentru B1.ro că rezultatele primelor alegeri post-Plahotniuc erau previzibile și reflectă raporturile existente deja între principalele partide parlamentare. Acesta a subliniat, totodată, rezistența structurilor Partidului Democrat în ciuda anunțării unui amplu proces al deoligarhizării, odată cu schimbarea puterii la Chișinău, în urmă cu patru luni.
sursa foto:Expert-Grup/Facebook
„Bilanțul alegerilor locale reflectă întocmai raportul de forțe existent la nivelul național. Se păstrează în continuare o întâietate a Socilistilor, iar ACUM rămâne pe poziții deocamdată secundare, după cum arătau sondajle și exact așa cum reflectă alegerile locale. Mai mult,alegerile locale denotă o reziliențăsemnificativă a Partidului Democrat, care în pofida măsurilor de dez-oligarhizare a reușit să se plaseze pe primul loc în 6 raioane și pe locul doi în altele 9 din totalul de 32 de raioane și 4 municipii. Deoarece se păstrează dinstanța dintre ACUM și Socialiști, similară cu cea din alegerile parlamentare din acest an, orgoliile politice nu au teren pentru a crește în intensitate”, a declarat Dionis Cenuşă.
În continuare principala miză a scrutinului va fi reprezentată de bătălia pentru Primăria municipiului Chișinău. În urma alegerilor din 20 octombrie, primii doi clasați, Ion Ceban (PSRM) cu 40,19%, și Andrei Năstase (ACUM) cu 31,08%, au repetat practic rezultatele primului tur al alegerilor de la Chișinău din 2018 (Ceban – 40,97%, Năstase – 32,12%). În această privință, politologul Dionis Cenușă a declarat că în turul al doilea al alegerilor, desfășurat pe 3 noiembrie, este posibilă o mobilizare ridicată a votanților pro-europeni care să îl dezavantajeze pe candidatul socialiștilor.
„Competiția dintre Năstase și Ceban a fost anticipată, iar confruntarea dintre cei doi în turul 2 pentru Chișinău ar putea produce scântei, dar nu în măsură să avarieze coaliția de guvernare. Există o probabilitate ridicată că votanții pro-europeni să se mobilizeze pentru a-l dezavantaja pe Ceban mai mult decât pentru a-l susține sincer pe Năstase. În mod neașteptat, dar dacă Năstase obține victorie înChișinău, atunci acesta va abandona guvernul, ceea ce ar putea fluidiza dialogul dintre ACUM și Socialiști”, a mai precizat Dionis Cenuşă.
Acesta a vorbit și despre dimensiunea geopolitică a alegerilor locale din Republica Moldova chiar dacă miza are în principal o semnificație politică internă. În acest sens, politologul Dionis Cenușă a explicat că menținerea influenței politice a socialiștilor avantajează interesele Moscovei.
“Algerile locale vor avea un impact înainte de toate de ordin național. Evident, menținerea Socialiștilorpe poziții de putere avantajează interesele Rusiei pe termen lung. De fapt, distribuția geografică a voturilor demonstrează că sudul și nordul țării simpatizează Rusia. Totodată, rămâne neschimbată orientarea pro-UE a centrului Moldovei, care votează pentru ACUM. Chiar și cu această poziționare geopolitică a regiunilor prin prisma simpatiilor față de candidații principalelor partide – Socialiștii și ACUM, geopolitica la nivel local contează în regiunile cu populație compactă de minorități, precum autonomia găgăuză”, a mai explicat politologul Dionis Cenuşă.
Alegerile locale din Republica Moldova desfășurate duminică au marcat primul test electoral major după schimbarea puterii politice la Chișinău în urma formării în luna iunie a coaliției guvernamentale între socialiștii lui Igor Dodon și blocul ACUM.
Potrivit rezultatelor preliminarii, socialiștii au dominat cursa electorală în cele mai multe raioane. Astfel PSRM s-a impus în 15 raioane, iar în trei dintre ele a obţinut peste 50% din voturile electoratului. Aceștia au câștigat alegerile pentru consiliile raionale la Briceni (48%), Ocniţa (51,97%), Edinet (35,22%), Donduşeni (53,87%), Rîşcani (34,21%), Drochia (28,66%), Soroca (31,96%), Făleşti (25,34%), Sîngerei (28,01%), Ungheni (23,19%), Dubăsari (36,28%), Anenii Noi (27,66%), Basarabeasca (23,47%) şi Taraclia (57,88%).
Socialiștii sunt urmați de blocul ACUM (DA si PAS), al premierului Maia Sandu, care a obținut cel mai bun scor electoral în 12 raioane: Rezina (25,38%), Teleneşti (35,19%), Călăraşi (27%), Straseni (27,95%), Criuleni (29,37%), Hînceşti (29%), Ialoveni (40,48%), Cimislia (25,72%), Ştefan Vodă (27,21%), Cantemir (31,20%) şi Cahul (33,86%).
Partidul Democrat din Moldova (PDM), al fostului premier Pavel Filip, a obţinut cele mai multe voturi în şase raioane: Floreşti (33,63%), Glodeni (28,26%), Soldăneşti (37,53%), Nisporeni (49,44%), Leova (25,78%) şi Căuşeni (20,31%).
Turul al doilea al alegerilor va fi organizat duminică, 3 noiembrie.