Ajutor în contextul epidemiei de coronavirus. Ministrul Marcel Boloș a anunțat că persoanele vulnerabile vor primi pachete cu produse. 38.000 de asistenți sociali vor beneficia de un stimulent financiar

Publicat: 22 05. 2020, 10:44
Foto Inquam Photos / Octav Ganea

Marcel Boloş, ministrul Fondurilor Europene, a anunțat că Guvernul a adoptat trei măsuri importante în domeniul pe care îl gestionează. Una ține de trimiterea unor pachete de igienă corporală și de produse alimentare către persoanele aflate în risc de sărăcie, a doua vizează acordarea unui stimulent asistenților sociali, iar a treia face referire la un fond de 100 de milioane de euro pentru pregătirea portofoliului de proiecte de infrastructură destinat autorităților locale. Măsurile vin în contextul în care epidemia de coronavirus nu a reprezentat doar o criză sanitară, ci și o lovitură puternică dată economiei.

Ministrul Marcel Boloș a anunțat sprijin pentru persoanele vulnerabile și asistenții sociali, în contextul epidemiei de coronavirus: Pachete cu produse alimentare și de igienă, respectiv stimulente financiare

Ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș, a declarat că o primă tranşă de pachete de igienă corporală vor fi distribuite către 1,2 milioane de persoane vulnerabile începând din 4 iunie. Din 12 iunie, va începe distribuirea a două tranșe de pachete alimentare. Valoarea fondurilor europene alocate e de 225 milioane de euro, iar Guvernul contribuie cu partea de co-finanţare.

Boloș a precizat că această măsură adoptată de Guvern vine în sprijinul românilor care prezintă risc de sărăcie, „care au venitul sub venitul minim garantat pentru acordarea ajutorului social”. Este, de asemenea, în beneficiul industriilor de panificație și alimentară.

„Vă dau câteva exemple: de la făina albă de grâu, 35.000 de tone, cantitate care este inclusă în aceste pachete alimentare, până la conserve de carne de vită, peste 10.000 de tone, conserve de carne de porc, peste 6.000 de tone, este o cantitate importantă de produse care în aceasă perioadă sunt extrem de utile pentru industria de panificaţie şi industria alimentară”, a explicat ministrul Marcel Boloș.

Acesta a mai anunțat că un număr de 38.000 de asistenți sociali vor primi un stimulent de risc social în valoare de 1.150 de lei. Sprijinul se acordă o singură dată, în sumă fixă. Valoarea totală acordată va ajunge la 45 de milioane de lei.

„Este o formă de recompensare pentru cei care în această perioadă au avut grijă de cei care se află în centrele rezidenţiale, prsoanele vârstnice, dar şi persoanele cu dizabilităţi”, a explicat Boloș.

La rândul său,Nelu Tătaru, ministrul Sănătății, a declarat că peste 2milioane de români din categoriile defavorizate vor primi gratuit câte 50 măști de protecțiefiecare.

Pe 14 mai, vicepremierul Raluca Turcan a anunțat că Guvernul a relungit, prin Ordonanță de Urgență, aplicarea mai multor măsuri de sprijinire a persoanelor și firmelor afectate de criza COVID-19. A fost inclusă aici și plata șomajului tehnic.

Pe 20 mai, premierul Ludovic Orban a prezentatmai multe măsuri pentru revitalizarea economiei.

Marcel Boloș a anunțat o măsură în premieră în România. Cum vor fi ajutate autoritățile locale în pregătirea proiectelor de infrastructură

Ministrul Fondurilor Europene a mai declarat că Guvernul a luat o a treia măsură care ajută, de data aceasta, autoritățile locale. Rezultatul acestui spirjin ar trebui să se vadă în infrastructură.

„E prima dată în istoria de programare a României pentru utilizarea de fonduri europene, este primul guvern care alocă înainte cu opt luni de perioada de programare 2021-2027 un fond de 100 de milioane de euro pentru pregătirea portofoliului de proiecte de infrastructură destinat autorităților locale şi pregătirea separată a proiectelor mari de infrastructură ale României”, a declarat ministrul liberal.

Acesta a precizat că banii vor fi alocați pentru pregătirea proiectelor ce țin de infractructura rutieră județeană, regenerarea urbană, centrele istorice și parcurile urbane.