Ajutor de 1 miliard de lei de la statul român pentru Vitali Machitski, oligarhul rus care controlează ALRO Slatina și care aduce gaz rusesc în România

Publicat: 28 02. 2022, 19:05
Actualizat: 28 02. 2022, 19:32
Uzina de aluminiu Alro Slatina, controlată de oligarhul rus Vitali Machitski. Sursă foto: Hepta.ro / MMA / MMA2

Cu doar două săptămâni înainte ca președintele rus Vladimir Putin să atace Ucraina, România a aprobat un nou ajutor de stat, în valoare de aproape 82 de milioane de euro, către o firmă controlată de oligharhul rus Vitali Machitski, informează Newsweek România.

Prin firma Vimetco NV din Olanda, Machitski controlează două mari combinate de aluminiu – ALRO Slatina și ALUM Tulcea, iar prin firma Imex Oil Limited, înregistrată în Nicosia, Cipru, el intermediază importurile de gaze de la gigantul Gazprom, folosit de Putin ca instrument de șantaj geopolitic.

Oligarhul rus Vitali Machitski a încasat aproape 1 miliard de euro de la statul român

În 2018, prin Ordonanța de Urgență nr. 81, Guvernul a aprobat o schemă de ajutor menită să păstreze competitivitatea firmelor din România în raport cu ceilalți competitori.

Cea mai recentă schemă de ajutor de stat a fost prelungită de Guvernul Ciucă, printr-un Memorandum semnat pe 10 februarie, deci cu două săptămâni înainte ca Rusia să invadeze Ucraina. Schema totalizează 408 milioane de lei, adică aproximativ 82 de milioane de euro.

Statul român, deosebit de grijuliu cu oligharhul rus Vitali Machitski

Datele obținute până acum de NewsWeek România arată că niciun investitor autohton și nicio companie multinațională occidentală nu a beneficiat de o sumă atât de mare din partea statului român precum cea primită de oligarhul rus.

ALRO și ALUM au beneficiat în ultimii patru ani de ajutoare de la statul român în valoare de un miliard de lei și tot atât a fost profitul cumulat înregistrat în aceeași perioadă de combinatul din Slatina.

În ciuda sumelor uluitore încasate, Machitski a închis recent trei din cele cinci hale de producție de la ALRO și a anunțat că va concedia peste 1.300 de angajați. De altfel, sindicaliștii au și protestat, în București, la începutul acestui an.

Recent, Florin Cîțu, președintele PNL, a declarat că în România sunt companii cu acționariat rusesc și au primit ajutor de stat. El a precizat că autoritățile trebuie să verifice modul cum se finanțează aceste companii: „Trebuie să vedem unde se duc aceste investiții și ce finanțează. Finanțează propaganda rusă, astăzi, în România? Este nevoie ca toate instituțiile statului să-și facă treaba în acest moment”.