"Ajutaţi-mă să vă votez". Andrei Pleşu: Știu, politica e arta compromisului. Dar despre caracter, consecvenţă, bună-cuviinţă nu vorbim deloc?

"Ajutaţi-mă să vă votez". Andrei Pleşu: Știu, politica e arta compromisului. Dar despre caracter, consecvenţă, bună-cuviinţă nu vorbim deloc?

În anul electoral 2016, fostul consilier prezidențial Andrei Pleșu atrage atenția românilor asupra politicienilor care “prin malversaţiuni, bacşişuri, promisiuni goale, demagogie populistă etc. ies pe locul întîi, păcălind lumea”.

“Din punctul meu de vedere însă, nu vom progresa politic şi nu vom schimba nimic, dacă nu vom reflecta cît de cît şi asupra inaptitudinii celor care pierd. Şi perdanţii sunt, totuşi, responsabili de înfrîngerea lor. O fi de vină PSD-ul pentru (mai) tot, dar niţel vinovat e şi PNL-ul pentru poziţia de inferioritate în care se complace, în ciuda unor declaraţii ţanţoşe, a unor „provocări” belicoase (şi fără rezultat), a unui „optimism” de paradă, fără acoperire (dacă statisticile sunt, fie şi parţial, valide)”, scrie Pleșu într-un articol pentru Adevărul.

Conform scriitorului, PSD va câștiga aproape tot la alegerile din acest an, motiv pentru care se arată îngrijorat.

“Am o puzderie de motive să fiu dezamăgit de liderii lui, de fentele lor dizgraţioase, de prestaţia publică a „specialiştilor” lui, de hoţiile fără număr ale reprezentanţilor lor, a căror singură virtute e aroganţa şi a căror singură „motivaţie” e lăcomia”, scrie acesta.

El este de părere că trebuie să mai vină “și alții la putere, mai buni , mai eficienți, mai cinstiți”. Din păcate, constatăm că cei care ar trebui să ia locul “raiolor” sunt la fel ca ei, motiv pentru care românii au renunțat la a mai ieși la vot.

“Nu mi se dă niciun argument solid ca să votez, din convingere, o nouă guvernare. Sunt condamnat să iau partea „răului mai mic”, cum fac, de altfel, de 25 de ani încoace”, susține Andrei Pleșu.

Fostul consilier face și o radiografie celui mai mare partid de dreapta de pe scena politică românească, apartenenții celui mai vechi partid politic din țară, urmașii lui Ion C. Brătianu, Mihail Kogălniceanu, C.A. Rosetti, Ion Câmpineanu, fraţii Golescu, Dimitrie Ghica, I.G.Duca, Vasile Conta ş,a.m.d.

“Ce probleme au liberalii? Mai întîi, o problemă de cadre. M-am uitat pe lista parlamentarilor lor şi n-am prea găsit figuri impunătoare, sau, măcar, plauzibile. Un politician devine, cred, plauzibil (şi eligibil…) cînd beneficiază de cel puţin două calităţi: carismă şi prestigiu. Fie prestigiu profesional (pricepere dovedită în meseria proprie), fie prestigiu politic (isprăvi notabile în activitatea parlamentară şi de partid)”, explică el.

Dacă nu îndeplinește niciuna dintre aceste calități, totul rămîne o chestie de „relaţii”, de gaşcă, de interese sau ambiţii private.

“Partidul e confiscat de o „conducere” inerţială, de care cam toată lumea s-a plictisit şi care nu-şi mai pot depăşi limitele. La nivelul liderilor, să fiu iertat, nu pot identifica nicio prezenţă care să-mi provoace interesul, adeziunea, preţuirea. În cel mai bun caz: oameni cumsecade, dar uzaţi. În cel mai rău: mediocrităţi impure şi de o jenantă siguranţă de sine”, adaugă Pleșu.

Ştiu, politica e „arta compromisului”. “Dar despre caracter, consecvenţă, pudoare, bună-cuviinţă nu vorbim deloc?”, întreabă Pleșu.

“Domnilor liberali, faceţi ceva! Luaţi-vă misiunea în serios. Scăpaţi de „feţele palide” cu care ieşiţi, de regulă, pe piaţă, nu mai fiţi aşa de amabili unii cu alţii (mi-a rămas în minte scena grandioasă a unei şedinţe, în apogeul căreia partidul şi-a medaliat propria preşedintă. Ce succes! Ce obiectivitate! Ce „spirit de corp”!). Nu mai luaţi mica (şi mereu perdanta) hîrjoană parlamentară cu adversarii drept vitejească şi vijelioasă „acţiune politică”. Mai mult curaj! Mai multă imaginaţie! Mai multă substanţă! Ajutaţi-mă să vă votez!”, conchide autorul articolului.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`