AFP: România se pregătește pentru un referendum crucial. Este un prag greu de atins, într-o țară în care absenteismul bate recorduri

Publicat: 28 07. 2012, 16:53
Foto: cotidianul.ro

România se pregătește, duminică, pentru un referendum crucial, care va decide dacă președintele Traian Băsescu, aflat de opt ani la putere, va rămâne sau nu în funcție. În urma criticilor Uniunii Europene în ceea ce privește atingerile aduse statului de drept, simpatizanții președintelui au lansat un apel pentru boicotarea referendumului, scriu jurnaliștii de la AFP, într-o sinteză asupra referendumului de pe 29 iulie din România.

Aproximativ 18 milioane de români sunt așteptați să voteze în țară și în străinătate, mai ales în Spania și Italia, la referendumul de duminică. Participarea este esențială în condițiile în care rezultatul nu va fi validat decât dacă 50% plus unu dintre alegători votează, în baza unei decizii a Curții Constituționale.

Este un prag dificil de atins, într-o ţară în care absenteismul bate recorduri, pe fondul deziluziei faţă de o clasă politică acuzată de neglijarea bunului public şi clientelism”, scriu jurnaliștii de la AFP.

Agenția amintește că au fost deschise secții de vot și pe litoral, pentru a permite celor aflați în vacanță să voteze, fapt care a generat reacția opoziției, care denunță riscuri de fraudă.

Jurnaliștii AFP scriu că USL s-a mobilizat puternic pentru a reuși să convingă cel puțin 9 milioane de oameni să meargă la vot.

USL (centru-stânga, la putere) este puternic mobilizată pentru a convinge nouă milioane de români să vină să voteze împotriva rivalului său, Traian Băsescu fiind foarte nepopular, potrivit sondajelor doi din trei români vrând să-l vadă plecat de la Cotroceni”, se arată în materialul agenției franceze.

Deși demiterea președintelui este prevăzută în Constituție, modul în care s-a realizat aceasta a generat critici din partea organizațiilor nonguvernamentale care apără statul de drept.

Băsescu şi PDL (centru-dreapta, în opoziţie) au îndemnat la boicotarea referendumului, pentru a nu „legitima o lovitură de stat”, o tactică denunţată de USL ca ‘antidemocratică’”, mai scriu cei de la AFP.

Ieşirea din criza politică care zguduie România rămâne incertă, susțin jurnaliștii AFP, care explică că o coabitare Băsescu-USL, mai ales după conflictul din iulie privind destituirea, „promite să fie cel puţin electrică”.