Adrian Zuckerman susține candidatura lui Klaus Iohannis la NATO: „Nu știu cum cineva ar putea să se gândească să îl pună pe Mark Rutte” / Președintele României, premiat de Atlantic Council pentru leadership

Adrian Zuckerman susține candidatura lui Klaus Iohannis la NATO: „Nu știu cum cineva ar putea să se gândească să îl pună pe Mark Rutte” / Președintele României, premiat de Atlantic Council pentru leadership
Președintele Klaus Iohannis. Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Adrian Zuckerman, fostul ambasador al Statelor Unite la București, susține candidatura lui Klaus Iohannis la funcția de secretar general al NATO și a declarat, într-un interviu pentru ILD, că nu are încredere în contracandidatul liderului român, premierul olandez Mark Rutte.

Adrian Zuckerman îl laudă pe Klaus Iohannis și îl critică pe Mark Rutte

„Pentru mine este important să avem un Secretar General al NATO care înțelege valoarea strategică a Marii Negre”, a declarat Adrian Zuckerman, ambasadorul Statelor Unite la București în perioada 2019-2021, în mandatul administrației Trump.

„În opinia mea, domnul Rutte nu înțelege sau nu-i pasă, sau amândouă. Pentru mine e clar care dintre acești doi oameni, cel mai bun pentru postul de Secretar General al NATO și omul care-i cel mai calificat să aibă grijă nu numai de interesele române, dar și de interesele Europei și ale statelor din Estul Europei este Klaus Iohannis. Eu nu am încredere în domnul Mark Rutte”, a continuat Adrian Zuckerman.

Diplomatul american de origine română a explicat că președintele Klaus Iohannis înțelege amenințarea rusă.

„NATO este cea mai importantă și cea mai bună alianță a Occidentului, care a fost creată imediat după cel de-al Doilea Război Mondial. Funcția principală a NATO este să se opună expansionismului rusesc. În ultimii ani, cinci-zece ani, cele mai importante țări de pe flancul de est al NATO, care opun Rusiei, sunt Polonia și România – doi piloni care reprezintă și prima linie de apărare a Europei împotriva unei agresiuni rusești în Europa, sau a unui atac cu rachete din Iran și din alte locuri. De aceea există baza militară de la Deveselu și de aceea trebuie susținut (n.ed. la NATO) omul care, în opinia mea, înțelege această primejdie.

Omul care înțelege poziția strategică a Mării Negre este Klaus Iohannis. În ultimii zece ani, de când e președintele României, a făcut câteva lucruri pentru consolidarea statelor europene, mai ales statele din Estul Europei”, a adăugat Zuckerman.

Ce a spus despre realizările lui Klaus Iohannis

Vorbind despre reușite lui Klaus Iohannis, Zuckerman a amintit de București-9, un format lansat de Președintele României împreună cu Președintele Poloniei, dar și de faptul că Iohannis „a fost unul dintre principalii membri” ai Inițiativei celor 3 Mări, un format menit să dezvolte țările din estul Europei și să reducă ecartul economic față de cele din vest.

„Rutte, fostul prim-ministru olandez, a făcut exact opusul, în opinia mea. Cât el a fost prim-ministru al Olandei, aproximativ 13 14 ani, s-a opus multor lucruri care ar fi dus la dezvoltarea Europei de Est. În primul rând a fost opoziția Olandei la intrarea în Schengen a României, Bulgariei și Croației (Croația care a intrat în Schengen acum un an și ceva).

Motivul pentru care s-a opus a fost unul comercial, care să avanseze interesele Olandei, pentru că România e o țară cu multă producție agricolă și dacă ar intra în Schengen, ar concura foarte ușor cu fermierii olandezi. Camioanele stau la graniță două sau trei zile ca să iasă din România. Cum poți să transporți legume, fructe și alte produse proaspete dacă trebuie să stai la graniță două, trei zile? Toate se strică, e imposibil.

(…) Plus, Constanța e cel mai bun port pe Marea Neagră. Plus portul din Bulgaria, la Varna. Dacă România și Bulgaria ar fi fost lăsate să intre în Schengen, porturile de la Varna și Constanța ar fi reprezentat o importantă competiție pentru portul olandeze de la Rotterdam”, a mai spus Adrian Zuckerman pentru ILD.

În plus, el a amintit că guvernul Mark Rutte nu își respectă nici astăzi angajamentul asumat la Summitul NATO din 2014 de a aloca 2% din PIB pentru Apărare.

Nu în ultimul rând, fostul ambasador american din România a reclamat și politicile „verzi” pe care le-a susținut Mark Rutte și care au sporit dependența Europei de gazul rusesc.

„Toată lumea vrea aer curat, dar conversia la energie verde trebuie făcut într-un fel rezonabil, unde nu îți distrugi industria, nu-ți distrugi sursele de energie. Devenind dependent energetic, poți fi șantajat și în opinia mea. Ce a făcut Rutte nu e în interesul statelor europene. Dacă îl compar cu ce a făcut Iohannis (prin B9 și Inițiativa celor 3 Mări), nu știu cum cineva ar putea să se gândească să îl pună pe Mark Rutte Secretar General la NATO”, a mai spus Adrian Zuckerman pentru ILD.

Klaus Iohannis, premiat de Atlantic Council pentru leadership. La eveniment va fi și Adrian Zuckerman

Președintele Klaus Iohannis va primi Distinguished International Leadership Award din partea Atlantic Council, miercuri, în cadrul vizitei în SUA, și va deveni primul șef de stat european laureat cu această distincție.

„În acest an Atlantic Council îl va onora pe Președintele Român Klaus Werner Iohannis cu Distinguished International Leadership Award pentru cariera sa remarcabilă, conducerea exemplară a României și rolul său de leadership european și transatlantic”, afirmă celebrul think tank într-un comunicat de presă.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`