Adrian Țuțuianu (PSD) a explicat ce presupune ideea de reindustrializare a țării: Avem în vedere metalurgia, chimia, petrochimia. Relansarea lor este necesară din foarte multe considerente (VIDEO)
Secretarul general adjunct al Guvernului, Adrian Țuțuianu, a explicat în emisiunea Politica Zilei, moderată de Ioana Constantin, pe B1 TV, ce presupune ideea de reindustrializare a țării.
Țuțuianu a menționat că domeniile prioritare pentru dezvoltarea industrială includ metalurgia, chimia și petrochimia. Aceste industrii sunt considerate tradiționale și au intrat în declin după anii 1990, iar relansarea lor este necesară din mai multe motive, a mai adăugat secretarul general adjunct al Guvernului.
„Un program care are în vedere sprijinirea dezvoltării sau înființării de întreprinderi”
Adrian Țuțuianu a fost întrebat ce anume vrea să facă Guvernul.
“Face ceea ce a început să facă din acest mandate, un program care are în vedere sprijinirea dezvoltării sau înființării de întreprinderi în domeniile care sunt prioritare pentru economie, printr-un mecanism care include ajutoare de stat, garanții pentru afaceri, de asemenea, accesarea de fonduri europene, de exemplu în zona digitalizării și un mix de politici publice care să urmărească dezvoltarea industriei românești, în condițiile în care, deși avem o zonă industrială destul de bună, suntem departe de ceea ce ar trebui unei țări care să emită pretenții la a fi între țările dezvoltate ale Europei și ale lumii”.
Domeniile vizate de Guvern
Țuțuianu a fost întrebat și care sunt zonele industriale care ne interesează acum.
“Sunt mai multe programe. Vă mărturisesc că am lucrat la acest program de guvernare, care a fost lansat astăzi într-o hală industrială construită pe la anul 1907, de unde s-a furnizat energie electrică Capitalei până în anii ‘70. De ce acolo? Simbolic … La momentul 1907, deci într-o perioadă când România nu era chiar o țară dezvoltată, acolo se utiliza tehnologie de cel mai înalt nivel. Tot ceea ce producea energie electrică erau instalații aduse din Germania, din Elveția.
(…) În primul rând, este un sprijin pentru marea industrie de circa un miliard de euro. Avem în vedere aici metalurgia, chimia, petrochimia, deci industrii care au fost, ca să spun așa, tradiționale, au intrat în declin după anii 1990.
Relansarea lor este necesară din foarte multe considerente. Vă dau exemplul industriei metalurgice, pentru că sunt târgoviștean, Combinatul de oțeluri speciale din Târgoviște este într-un proces de relansare a producției, ca urmare a preluării de către un investitor străin. Avem nevoie de oțel beton, începând cu industria construcțiilor de autostrăzi, de drumuri naționale, până la imobile, blocuri de locuit și așa mai departe.
(…) S-au făcut pași importanți, am să vă dau să vă dau 2 exemple recente. În primul rând, că există acum, va fi zilele următoare, probabil, finalizat un proiect de sprijin financiar pentru industria materialelor de construcții. Sunt înscriși în acest program aproape 600 de milioane de euro, s-au făcut evaluările de dosare.
Vor sprijini crearea de capacități noi de către firme atât cu capital românesc, cât și cu capital străin”.