Adrian Severin: DNA violează dreptul românilor de a alege liber. Confruntați cu asemenea încălcări și abuzuri, toți cei vizați au dreptul și obligația de a protesta

Publicat: 07 05. 2016, 17:45
Foto: renasterea.ro

Fostul europarlamentar Adrian Severin, politicianul pe care Marian Vanghelie îl susține pentru Primăria Capitalei, a lansat acuzații grave la adresa Direcției Naționale Anticorupție, după ce procurorii au descins vineri în mai multe locuri, inclusiv în sediul PDS, pentru a verifica listele de semnături necesare depunerii candidaturilor.

Severin susține că DNA încalcă dreptul românilor de a alege liber pentru că au efectuat aceste percheziții pornind de la suspiciuni care nu sunt rezonabile.

"DNA violează dreptul românilor de a alege liber. DNA încearcă să explice motivul descinderilor de ieri, 6 mai 2016, la mai multe adrese, printre care și sediul de campanie al Partidului Dreptății Sociale (PDS). Ni se spune, astfel, că ar exista suspiciunea folosirii unor “informații nedestinate publicității” în scopul întocmirii listelor de semnături atestând sprijinirea depunerilor unor candidaturi, printre care vizată este cea a domnului Marian Vanghelie (candidat la funcția de primar al Sectorului 5 – București). Şefii DNA au bănuit că, pentru a ști de unde să pornească la strângerea semnăturilor, unii funcționari de la primării (principala vizată fiind cea a Sectorului 5, unde primar fusese dl Vanghelie), suspecți a fi și militanți ai PDS, au luat adrese de pe listele cu cetățenii care beneficiază de diverse ajutoare sociale, s-au dus la adresele indicate acolo și le-au solicitat acestora să susțină înscrierea pe listele de candidați la alegerile locale a unor membrii ai amintitului partid. Persoanele solicitate sunt, deci, reale, semnăturile lor sunt autentice iar solicitarea de semnături din ușă în ușă este legală. Aceasta au confirmat prin hotărâri definitive – ignorate acum de DNA – instanțele judecătorești.

Ce ar fi atunci ilegal? Ilegal ar fi faptul că ușile la care s-a bătut au fost luate din informațiile primăriei care nu aveau caracter public. Cine a furnizat acele date? Cum dl Vanghelie este suspendat din funcția de primar și nu mai avea acces la ele, vizați sunt funcționarii primăriei, fără a se ști care anume. Există vreun indiciu că lucrurile așa au stat? Nu. Există doar bănuiala procurorilor că așa s-ar fi putut să se întâmple. Este o asemenea suspiciune rezonabilă? Pentru cei care îi împart pe oameni în infractori deja prinși și infractori neprinși încă, este. Poate fi, însă, o asemenea suspiciune rezonabilă și în sensul legii, care cere și ceva dovezi materiale pentru a permite acțiuni de umărire susceptibile a afecta drepturile și libertățile celor urmăriți? Nu! Cel puțin nu într-un stat democratic", a scris fostul europarlamentar pe blogul personal.

Acesta a precizat că, de vreme ce candidaturile PDS au fost validate de justiție, toate mijloacele legale de contestare a acestora au fost epuizate. Totodată, el s-a întrebat retoric cum ”și-a permis DNA să tulbure campania unor candidați aflați în perfectă legalitate, atestată inclusiv judecătorește”.

Severin a mai acuzat DNA că, prin acțiunile pe care le desfășoară, manipulează grav opinia publică și îi poate împiedica pe români să-și exercite dreptul la vot: ”Mai ales în condițiile mediatizării perchezițiilor pornite la întâmplare, cu gândul că poate se găsește ceva suspect, și fără să se formuleze vreo acuzație concretă împotriva cuiva, acțiunea DNA se constituie într-o manipulare gravă a opiniei publice având aptitudinea de a viola dreptul cetățenilor la a alege liber pe cei pe care îi vor. Când dreptul unui singur cetățean este încălcat, drepturile tuturor sunt în pericol. În același timp, dreptul DNA de a întreprinde cercetări penale încetează acolo unde începe abuzul”.

În finalul textului, Adrian Severin susține că, într-un asemenea context dominat de abuzuri, cei vizați au datoria de a ieși în stradă: ”Confruntați cu asemenea încălcări și abuzuri, toți cei vizați au dreptul și obligația de a protesta. Este pasul care se poate face și trebuie făcut imediat, până când un alt context politic va permite aducerea violatorilor în fața unei justiții autentice. Să fim convinși că refuzând să ne supunem samavolniciilor, un asemenea context va apărea”.