Adrian Papahagi: Klaus Iohannis are datoria să-și explice mandatul la o dezbatere, nu pentru contracandidați, ci pentru electorat. Până și Iliescu s-a confruntat cu Rațiu și Câmpeanu, în `90

Publicat: 31 10. 2019, 21:31

Dacă pentru ceilalți candidați dezbaterea electorală este o posibilitate, pentru Klaus Iohannis este o obligație, a scris, joi seară, Adrian Papahagi, pe pagina sa de Facebook, explicând că președintele în funcție „are datoria să își explice și să își apere mandatul – nu în fața lui Paleologu, Barna sau Dăncilă, ci în fața românilor care l-au ales”.

„VREM DEZBATERE ELECTORALĂ! Dacă pentru ceilalți candidați dezbaterea electorală este o posibilitate, pentru domnul Iohannis este o obligație! El este președinte în funcție și are datoria să își explice și să își apere mandatul – nu în fața lui Paleologu, Barna sau Dăncilă, ci în fața românilor care l-au ales”, scrie Adrian Papahagi.

Filologul susține că „fuga de dezbatere este inacceptabilă, nedemocratică și descalificantă”. Totodată, el a scos în lumină că atât în democrații mai dezvoltate, precum SUA și Franța, cât și în sisteme aflate în tranziție, ca Tunisia sau chiar România anilor `90, există dezbateri electorale între candidații la președinție.

Adrian Papahagi a reamintit episodul din momentele de debut ale României postdecembriste, când Ion Iliescu a venit în fața electoratului pentru o confruntare electorală cu Ion Rațiu și Radu Câmpeanu.

„Până și Ion Iliescu a participat la o dezbatere electorală cu Ion Rațiu și Radu Câmpenu în 1990. În America, Republicanii și Democrații organizează dezbateri cu toți candidații majori înainte de finală. În Franța, toți candidații majori participă la o dezbatere înainte de turul I. Până și în Tunisia s-a organizat în luna septembrie prima dezbatere televizată între candidații la președinție”, a adăugat Adrian Papahagi.

El a reiterat că președintele Klaus Iohannis „are datoria” să participe la o dezbatere cu ceilalți candidați din primul tur al prezidențialelor și a lansat un apel către jurnaliști și societate în ansamblu să ceară public organizarea unui astfel de eveniment.

„Altminteri, ceilalți candidați trebuie să organizeze o dezbatere fără Președintele încă în funcție, care are infatuarea să se considere deja câștigător, deși nu a primit încă votul românilor, și refuză dezbaterea pe care i-o impune respectul față de democrație și față de alegători.

Le solicit jurnaliștilor, formatorilor de opinie, intelectualilor publici, susținătorilor principalilor candidați și tuturor oamenilor de bună credință care mă citesc să ceară public organizarea unei dezbateri electorale înainte de primul tur de scrutin.#VremDezbateri”, conchide Adrian Papahagi.