Adrian Năstase tergiversează Dosarul Zambaccian cu ajutorul unui procuror de la DNA

Publicat: 21 03. 2013, 08:24

Adrian Năstase are mari şanse să scape basma curată în Dosarul Zambaccian, ultimul dosar în care mai este judecat, scriu jurnaliștii de la Adevărul. Asta după ce formularea recursului a fost tărăgănată aproape 9 luni, iar faptele se prescriu peste 9 luni.

Adrian Năstase a fost acuzat de luare de mită şi şantaj, iar soţia acestuia, Dana, de complicitate la luare de mită şi infracţiuni vamale.

Procesul a început în urmă cu trei ani, după ce DNA a finalizat dosarul şi a întocmit rechizitoriul. Prima sentinţă dată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a fost pe 30 martie 2012, când fostul premier a primit trei ani de închisoare cu suspendare, la fel ca soţia sa, Dana, iar Irina Jianu, fosta şefă la Inspectoratul de Stat în Construcţii, a primit doi ani cu executare. Procurorii au făcut însă recurs.

Pe 3 iulie anul trecut, aceştia au trimis dosarul către DNA, iar acesta nu s-a mai întors la instanţă pentru a judeca recursul.

Judecătorii au cerut la DNA returnarea dosarului, însă DNA nu a dat un răspuns. Potrivit jurnaliştilor de la Adevărul, DNA a confirmat că dosarul este încă la procurorul Elena Matieşescu, cea care ar fi trebuit să motiveze recursul.

„Termenul de motivare a recursului în cauza penală menţionată derivă din complexitatea dosarului şi din volumul de muncă al procurorului implicat direct în acest demers. Recursul motivat va fi înaintat Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie într-un termen rezonabil”, informează DNA.

Potrivit rechizitoriului, în perioada 2002 – 2004, Adrian Năstase, în calitate de premier, a primit, în mod direct şi prin intermediul soţiei sale Dana, bunuri importate din China şi cheltuielile aferente acestor importuri, plus contravaloarea unor lucrări la imobilele din localitatea Cornu şi Bucureşti. Sumele de bani au fost primite de la Irina Jianu, pentru a o numi şi menţine în funcţia de inspector general de stat la Inspectoratul de Stat în Construcţii.