Adrian Năstase: Atacurile împotriva PSD sunt determinate de carenţele profesionale ale celor însărcinaţi să conducă / Absenţa unui candidat propriu la prezidențiale înseamnă o criză a identităţii politice

Adrian Năstase: Atacurile împotriva PSD sunt determinate de carenţele profesionale ale celor însărcinaţi să conducă / Absenţa unui candidat propriu la prezidențiale înseamnă o criză a identităţii politice

O parte din tensiunile din societate şi atacurile împotriva PSD sunt determinate de evidentele carenţe profesionale ale unei părţi din cei însărcinaţi să conducă ministere, agenţii sau alte instituţii publice. O spune chiar fostul premier Adrian Năstase, într-o postare pe blogul personal.

”Resursele umane ale PSD, sursa crizei de încredere. Devine tot mai greu de respins concluzia că o parte din tensiunile din societate şi atacurile împotriva PSD sunt determinate de evidentele carenţe profesionale ale unei părţi din cei însărcinaţi să conducă ministere, agenţii sau alte instituţii publice. Cauza se află, după cum am spus în mai multe rânduri, în desfiinţarea de facto a Departamentelor de specialitate ale PSD. De altfel, practic, Consiliul Naţional nu mai functionează.

Despre PSD s-a spus mult timp că este „un partid respectat pentru stiinta guvernării, chiar dacă nu este iubit”. Din păcate, acest lucru pare a deveni tot mai putin valabil”, a scris Năstase, pe blog.
În opinia sa, PSD se confruntă cu mai multe crize în același timp: tensiuni interne în partid, conflicte cu președintele țării, partidele de Opoziție și mai multe instituții, criza pestei porcine, criza de imagine după protestul din 10 august… Prin urmare, ”riscul, deloc de neglijat, este de blocare a guvernării în această toamnă”. Soluția, consideră Năstase, este ca PSD să găsească ”supape de evacuare” a conflictelor şi să nu mai genereze alte crize și asta până la preluarea de către România a preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene.

”Conducerea PSD trebuie să înţeleagă deplin consecinţele interdependenţelor dintre state. Cazul extrem este cel al Venezuelei, o ţară foarte bogată în resurse, dar care este acum în colaps. Poate că există şi la Bucureşti tentaţia unui regim iliberal, a căutării de duşmani reali sau inventaţi, însă ar trebui să fie conştientizat faptul că Polonia şi Ungaria au avut întotdeauna mai mulţi susţinători în Occident decât a avut România. Retorica necontrazisă oficial de către PSD despre „gândaci externi” nu face decât să aducă şi mai multă neîncredere în PSD, într-o Europă măcinată de tensiuni şi rivalităţi”, a mai scris Adrian Năstase.

Năstase nu vede deloc cu ochi buni faptul că PSD a decis să nu aibă un candidat propriu la prezidențiale, ci unul cu ALDE. Problema e cu atât mai mare cu cât acest candidat ar putea fi Călin Popescu Tăriceanu, care conduce un partid mult mai mic decât PSD.

”Nu sunt clare raţiunile pentru care PSD ar asuma un candidat din partea unui partid mult mai mic. Este vorba despre un proiect politic comun de lungă durată? Care ar fi acela? Este un proiect social-democrat sau liberal? Este un proiect ideologic sau o „alianţă dinastică”? Sper că nu este vorba doar despre o strategie de tip tranzacţionist cu beneficiari restrânşi, aşa cum spun unii analişti!
Pentru electoratul PSD absenţa unui candidat propriu în alegerile de anul viitor înseamnă, la acest moment, o veritabilă criză a reprezentării şi identităţii politice. (…) Este riscant să crezi că votanţii PSD vor merge masiv la vot doar pentru că aşa le spune „Partidul”. (…)

În mod concret, este de aşteptat ca în alegerile parlamentare din 2020, oricare va fi numele viitorului preşedinte, acesta să dorească realizarea unei majorităţi parlamentare în care partidul din care provine să joace un rol dominant. De aceea, punerea chestiunii alegerilor prezidenţiale la categoria „Diverse” poate reprezenta pentru PSD o eroare de strategie cu implicaţii majore pentru viitorul său”, a argumentat fostul premier.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`