Nu sunt premise ca în România să avem o criză alimentară, a declarat ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu, care susține că este permanent în contact cu fermierii și cu procesatorii din țară pentru a se asigura că necesarul de consum intern este stabil.
„Nu avem motive de panică! Nu sunt premise ca în România să avem o criză alimentară! Este mesajul meu responsabil pentru toți cei care simt nevoia să dezbată problema crizelor și din perspectiva unei posibile crize alimentare care ar afecta țara noastră”, a scris oficialul social-democrat, luni, pe Facebook.
România, spune el, reușește anual să obțină un surplus de producție față de nevoiele de consum, la principalele materii prime din sectorul de producție vegetală.
„Desigur, la nivel global se discută de această criză alimentară şi este vorba, în general, de statele care nu-şi pot asigura materiile prime din care se obțin produsele agro-alimentare procesate. România nu este în această situaţie. Noi reușim an de an, chiar și în cei mai secetoși sau meteo nefavorabili, să obținem un surplus de producție faţă de nevoile de consum, la principalele materii prime din sectorul de producție vegetală. Sunt permanent în contact cu fermierii și cu procesatorii din România pentru a mă asigura că necesarul de consum intern este stabil”, a adăugat ministrul Adrian Chesnoiu.
Organizația Națiunilor Unite a avertizat recent că invazia Rusiei în Ucraina ar putea să provoace o criză alimentară globală, transmite BBC. În națiunile mai sărace prețurile sunt tot mai mari, iar anumite țări s-ar putea confrunta cu o foamete pe termen lung dacă exporturile ucrainene nu revenit la nivelurile pre-război.
Conflictul a întrerupt aprovizionarea din porturile Ucrainei, care cândva exportau cantități vaste de ulei de floarea-soarelui și cereale. Astfel, aprovizionarea globală s-a redus, iar prețurile alternativelor au devenit suferit majorări. Prețurile globale la alimente sunt cu aproape 30% mai mari comparativ cu perioada similară a anului trecut, arată datele ONU.