Adrian Chesnoiu (PSD), ministrul Agriculturii, a declarat luni, pentru B1 TV, că alimentele s-au scumpit din cauza creșterii prețurilor la energie și gaze, a războiului declanșat de Rusia în Ucraina, două țări mari exportatoare, din cauza unor factori care intervin pe lanțul de aprovizionare, dar și din cauza unor speculanți.
Chesnoiu a mai afirmat că vreme de trei zile s-au făcut controale în piețele din țară și s-au dat amenzi de 50.000 de lei, multe pentru că țara de origine a produselor nu era corect indicată.
Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Dosar de politician”, moderată de Silviu Mănăstire pe B1 TV.
Întrebat cât mai cresc prețurile, ministrul a răspuns: „Asta n-aș putea să spun eu, sper să se domolească, pentru că și românii simt foarte bine cauzele acestor creșteri de prețuri. Creșterile la energie și gaze au creat un bulgăr de zăpadă ce s-a rostogolit și a antrenat tot mai multe domenii de activitate din economie. După 24 februarie, a venit și agresiunea militară a Rusiei în Ucraina, două state mari exportatoare la nivel global de materii prime sau alimente procesate și au dat peste cap situația. Vreau ca prin măsurile luate prinse în buget – programe de sprijin pentru fermieri – sau cele luate în ultima perioadă să putem stăvili acest bulgăre care a cauzat probleme foarte foarte mari”.
La remarca moderatorului că un kilogram de roșii românești proaspete e vândut în piețele din București și cu 45 de lei, Adrian Chesnoiu a susținut: „Ce pot să vă spun e că trebuie să fim foarte atenți cu etichetarea și faptul că sunt roșii românești. Din cei peste 17.000 de fermieri productori de legume înscriși în Programul tomata, doar 10 au început să pună pe piață roșii românești. Am vorbit cu o parte și mi-au spus că prețurile de la poarta fermei pleacă cu 20 – 25 de lei, deci e o zonă în care intervin mult verigi pe lanț, prețul crește exponențial și anumiți oameni speculează situația”.
„Din 14 aprilie am dispus, împreună cu Ministerul de Finanțe, prin ANAF și prin ANPC, controale în marile piețe din țară.
Au fost derulate la nivel național până pe 17 aprilie, în aceste 3 zile, au fost verificați peste 500 de comercianți și s-au aplicat sancțiuni contravenționale de peste 50.000 de lei în primul rând pentru că nu aveau carnetele de comercializare completate corespunzător, marfa nu era etichetată corect și țara de proveniență era alta decât cea care reieșea din documente. Au existat și legume sau produse fără documente de proveniență”, a mai declarat Adrian Chesnoiu, pentru B1 TV.