Trebuie reechilibrată legătura cu industria de creștere a procului în România, astfel încât să nu mai fim atât de dependenți de importurile de carne de porc și, în felul acesta, să reducem și presiunea asupra prețului, a explicat miercuri ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu, care a atras atenția că există un deficit de carne de porc în toată piața europeană.
Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.
Întrebat cu cât se va scumpi porcul în luna decembrie, având în vedere că se apropie Crăciunul, demnitarul a afirmat: „Să știți că această întrebare am primit-o de mai multe ori. Întotdeauna când se face prețul unui produs, trebuie să ținem cont de mai mulți factori. La Consiliul de miniștri UE de la Bruxelles, din weekend, unde am participat, absolut toate statele membre au ridicat problema industriei de creștere a porcului. Ce vreau să îi asigur pe români este că noi vom continua să încurajăm creșterea porcului în gospodăria țărănească, să ne păstrăm tradiția aceasta milenară pe care nu putem să o anulăm. De cealaltă parte, trebuie să reechilibrăm legătura cu industria de creștere a porcului în România, astfel încât să nu mai fim atât de dependenți de importurile de carne de porc din alte state și, în felul acesta, să reducem și presiunea asupra prețului”.
„La nivelul întregii Europe este această problemă, ne preocupă, am ridicat-o cu toții în fața comisarului european pentru agricultură, domnul Wojciechowski, și sperăm ca și Uniunea Europeană să vină cu soluții, și noi statele membre să putem adopta cele mai bune soluții să acordăm ajutoare de stat în domeniul suin. Chiar în bugetul pe anul 2022 vom lansa un program pentru reproducție la porc și pasăre, care a zăcut ca o prevedere în lege de mai bine de doi ani și jumătate și n-a fost niciodată pus în practică. Mi-am asumat acest lucru, să îl pun în aplicare astfel încât să reducem deficitul de balanță comercială inclusiv pe carnea de porc. Din 2022 intrăm în linie dreaptă în acest sens”, a adăugat Adrian Chesnoiu.
Ministrul Agriculturii, care a vorbit și despre arendarea terenurilor către fermierii români, a promovat consumul de produse românești.
„Eu îi îndemn pe români să cumpere cât mai multe produse românești. Chiar dacă pot părea uneori mai scumpe, calitatea produselor românești, mirosul cârnaților noștri, ai slăninuței, al produselor făcute în gospodăriile fermierilor nu se compară cu nimic în lume, și atunci o marfă de calitate necesită evident un preț pe măsură, dar gustul este de neînlocuit”, a mai spus Adrian Chesnoiu.