Adrian Chensoiu: La Ministerul Agriculturii noi nu facem prețuri, ci venim cu politici agricole ca să menținem fermierii în producție. În ultimii 20-30 de ani am devenit deficitari în zona de procesare (VIDEO)

Adrian Chensoiu: La Ministerul Agriculturii noi nu facem prețuri, ci venim cu politici agricole ca să menținem fermierii în producție. În ultimii 20-30 de ani am devenit deficitari în zona de procesare (VIDEO)
Foto: Facebook @ Adrian Ionuț Chesnoiu

Ministerul Agriculturii nu face prețuri, ci vine cu politici agricole destinate fermierilor astfel încât să îi mențină în producție, a declarat ministrul Adrian Chesnoiu, joi, pe B1 TV, la „Sub semnul întrebării” cu Robert Turcescu.

Adrian Chesnoiu, pe B1 TV: „Am trecut de la o agricultură centralizată sub comanda statului, la o agricultură a privatului”

„La Ministerul Agriculturii, am declarat de foarte multe, noi nu facem prețuri, noi venim cu politici agricole destinate fermierilor astfel încât să îi menținem în producție. România produce – și încă producem alimente. Zona în care, din păcate, în ultimii 20-30 de ani am devenit deficitari a fost zona de procesare, pentru că rând pe rând s-au închis fabrici de producție și ele în mod normal ar fi trebuit să fie înlocuite de unități noi, tehnologizate, făcute de mediul privat”, a declarat social-democratul.

Oficialul spune că România postdecembristă a trecut „de la o agricultură centralizată sub comanda statului, la o agricultură a privatului”.

„Chiar vreau să vă spun că m-a ros foarte mult acest lucru în decembrie, atunci când am preluat mandatul de ministru, am descoperit o ordonanță 13 din 1997, premier domnul Victor Ciorbea și garnitura, și cabinetul dumnealui, care prevedea că luăm un împrumut de 350 de milioane de dolari de la Fondul Monetar Internațional să restructurăm agricultura. Ce însemna restructurarea – 1.500 de societăți de producție agricolă trebuiau lichidate sau privatizate, 50 de societăți de piscicultură, unitățile de semințe, Semrom și Comcereal, trebuiau lichidate sau privatizate. Toate lucrurile acestea, dacă nu s-a pus nimic în locul lor în timp real…”, a continuat el.

Aderarea la UE ne-a prins descoperiți la capitolul capacități de producție, crede ministrul.

„După ce am aderat la Uniunea Europeană, s-a deschis o piață comună în care țările care n-au avut capacități de producție rentabile au avut cel mai mult de pierdut, pentru că s-a importat fără niciun fel de control din partea statului în rețelele alimentare, și atunci ne-au prins descoperiți”, a mai afirmat Adrian Chesnoiu.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
00:19 - Adriana Bahmuțeanu, ținta cuvintelor dure, venite din partea fiului ei cel mare. „Ești o rușine”
00:05 - Ciucă: Am pierdut politic pentru că am făcut coaliţie cu PSD. Important e să recunoşti când greșești. Unii colegi s-au opus atunci și au avut dreptate (VIDEO)
23:49 - Bode, banc cu PSD: „Cum deosebești la garderobă haina unui PSD-ist de celelalte?” (VIDEO)
23:42 - Doi medici de la un spital din Iași, bănuiți că ar consuma droguri în timpul gărzilor. Ambii sunt vizați într-o anchetă DIICOT
23:15 - Parlamentul a votat un proiect de lege care scutește de impozit câștigurile din cryptomonede. Biriș: „Probabil sunt destul de mulți care și-au luat șpăguțele prin bitcoin” (VIDEO)
22:58 - Vânzarea a peste 1000 de produse alimentare a fost oprită temporar de ANPC. Ce nereguli au sesizat comisarii
22:36 - Profesorul de economie Cristian Păun: Când politicienii îți spun ”stai liniștit în banca ta”, tre’ să sari ca ars. Discursul lor se va schimba radical după alegeri. Românii să fie cumpătați, că vin vremuri grele (VIDEO)
22:31 - Ce rețete neobișnuite a pregătit Meghan Markle cu ocazia Zilei Recunoștinței. „Vei fi regele sau regina burților fericire”
22:11 - Nicușor Dan, întrebat cu cine va vota la prezidențiale: „O să votez cu unul dintre ei” / „În momentul de față, îl avem sigur pe Marcel Ciolacu în turul 2” (VIDEO)
21:48 - Nicușor Dan: Referendumul nu va duce la desființarea sectoarelor. E o reechilibrare de putere între PMB și primăriile de sector / Bucureștiul anual acumulează deficit de dezvoltare pentru că nu pune bani în proiecte mari (VIDEO)