Adrian Câciu (PSD), ministrul de Finanțe, a respins categoric acuzația că Institutul Național de Statistică (INS) manipulează datele privind creșterea economică a României. Câciu a susținut că evaluări optimiste vin și de la Comisia Europeană și de la FMI, or nu se poate înșela toată lumea. Social-democratul i-a invitat apoi pe analiștii critici să lucreze ei la aceste evaluări dacă se pricep mai bine.
„Bugetul se face pe baza unei prognoze, că sunt două instituții diferite. Dar ce dă INS e important, că-ți dă niște semnale: spune cam cum stă economia pe anumite componente și când iei o decizie de politică publică, recalibrezi sectoarele care suferă.
Din perspectiva afirmațiilor unor analiști – sunt fanul analiștilor – m-aș întreba de ce nu se uită la prognoza Comisiei Europene.
E ușor să arunci cu noroi într-o instituție națională pentru că probabil nu-ți răspunde în fiecare zi la televizor, dar cred că ce ne spune INS, indiferent că a aplicat o metodologie nouă, că a restructurat anumite date, e mult mai prudent decât ce ne spune Comisia Europeană sau FMI. Oare toți manipulează datele, numai analiștii noștri știu să facă datele? Dacă știu să facă, îi rog să facă dânșii”, a declarat Adrian Câciu.
Amintim că Institutul Național de Statistică a revizuit puternic în jos, de la 5,3% la 1,5%, creșterea economică din primul trimestru al acestui an. Asta a alimentat bănuielile deja existente că INS face un joc politic manipulând cifrele.
Cătălin Drulă, președintele USR, a argumentat și suspiciunile pe care le are privind noile date INS, cele referitoare la creșterea economică pe trimestrul al treilea al acestui an.
„După 15 ani se repetă scenariul premierului care ne anunță că economia duduie, când suntem în prag de criză. Ultima dată în 2007, știm ce-a urmat.
Este foarte grav și iresponsabil ce face acest guvern Ciucă. Încrederea în economia românească este afectată când cifrele sunt manipulate și minciuna devine mod de lucru.
INS manipulează cifrele privind economia ca să raporteze șeful Ciucă recorduri inexistente de creștere economică”, a susținut Cătălin Drulă, analizând datele INS și completând bănuieli ale unor analiști economici.