Adrian Câciu: Nu pierdem bani europeni / Jalonul pensiilor speciale e închis / Sumele din PNRR primite până acum, dar necheltuite, ajută la stabilitatea cursului valutar

Adrian Câciu: Nu pierdem bani europeni / Jalonul pensiilor speciale e închis / Sumele din PNRR primite până acum, dar necheltuite, ajută la stabilitatea cursului valutar
Adrian Câciu (PSD), ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene. Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Adrian Câciu (PSD), ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, a vorbit, vineri, despre banii din PNRR pe care îi primește România, precizând că nu vom pierde sumele aferente cererii de plată numărul 3. Acesta a mai susținut că fondurile din PNRR pe care le-am primit deja și nu le-am cheltuit ajută la stabilitatea cursului valutar.

Comisia Europeană așteaptă clarificări privind o serie de reforme făcute de România

Ministrul a explicat întâi, pentru Digi24, că PNRR-ul revizuit, cu capitolul REPowerEU, prin care primim 1,4 miliarde de euro, e depus la Comisia Europeană, iar la finalul lunii noiembrie vom primi aprobarea. Ulterior, la finalul lunii noiembrie – începutul lunii decembrie, vom depune cererea de plată numărul 3 din PNRR. Pentru cererea de plată numărul 2 am primit banii.

Acesta a mai afirmat că jalonul din PNRR privind pensiile speciale, aferent cererii 3 de plată, a fost închis, la fel și alte jaloane, „dar Comisia e cerut o serie de clarificări”.

Ce se întâmplă cu banii din PNRR pe care i-am primit deja

Nu pierdem bani europeni. De aceea ne-am întâlnit ieri să discutăm despre PNRR, pentru a face follow-up, progres, cine se duce la Bruxelles… PNRR-ul României a fost făcut în felul următor. În primii doi ani primim mai mulți bani decât cheltuim, pentru a avea ca un fel de buffer, Comisia urmând apoi să îți dea mai puțini bani, tu făcând în acest timp angajamente pentru contracte, pentru că primii doi ani îi pliezi pe contracte, trebuie să faci contracte, achiziții, licitații care știți foarte bine că durează, și practic stai cu banii în cont.

Banii sunt în Banca Națională a României. Toți banii europeni și alte surse de valută ajută la stabilitatea cursului valutar, la lichiditatea din piața financiară, pentru că de banii aceștia nu se folosește doar piața valutară, nu numai statul român. Se folosește și piața bancară”, a mai declarat Adrian Câciu, pentru Digi24.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`