Adrian Câciu insistă că nu există niciun fel de gaură în buget, dar anunță „o eficientizare a cheltuielilor publice”: „Nu e vorba de austeritate, de măsuri care să reducă personal ori salarii” (VIDEO)

Adrian Câciu insistă că nu există niciun fel de gaură în buget, dar anunță „o eficientizare a cheltuielilor publice”: „Nu e vorba de austeritate, de măsuri care să reducă personal ori salarii” (VIDEO)
Adrian Câciu (PSD), ministrul de Finanțe. Foto: Guvernul României / Facebook

Adrian Câciu (PSD), ministrul de Finanțe, a declarat că nu există niciun fel de gaură în buget și nu se vor lua măsuri de austeritate, precum tăieri de salarii și concedieri în aparatul de stat. Pe de altă parte, vor fi luate măsuri pentru „o eficientizare a cheltuielilor publice”, a continuat el. Câciu a mai spus că aceasta este „o acţiune preventivă pentru a crea spaţiu fiscal de intervenţie în sprijinul cetăţenilor şi a economiei”.

Câciu anunță măsuri pentru „o eficientizare a cheltuielilor publice”

„E vorba de o eficientizare a cheltuielilor publice. (…) O să fie o Ordonanţă cu măsuri fiscal-bugetare, care duc pe o serie de canale cheltuielile alocate în bugetele ordonatorilor de credite pe mai multe componente, din punctul nostru de vedere, care pot rezolva şi alte chestiuni ce au apărut și pe care putem să le ajutăm să se îmbunătăţească”, a declarat ministrul de Finanțe, la începutul ședinței de Guvern.

Dând un exemplu, Câciu s-a referit la balanța comercială, precizând că vor lua măsuri care să ducă la internalizarea consumului și, implicit, la diminuarea deficitului balanței comerciale.

„Măsurile vor fi prezentate probabil luni sau marţi”, a precizat el.

„Pe de altă parte, sunt elemente care ar trebui să ajute la crearea unui spaţiu fiscal suplimentar, pentru a putea interveni în continuare pentru economie. Ce se introduce acum în sprijinul fermierilor, de exemplu, sunt elemente care vin în dinamică.

Cel mai important lucru e să vedem unde se pot face flexibilizări de cheltuieli sau o eficientizare mai bună a folosirii banilor publici, iar pe spaţiul fiscal creat să se poată veni cu măsuri de sprijin” pentru economie și cetățeni, a continuat ministrul.

Câciu insistă că nu e vorba de austeritate și nu există nicio gaură în buget

„Clar nu e vorba de austeritate, nu e vorba de măsuri care să reducă personal sau să reducă salarii, deci nu discutăm de acest lucru, dar o să avem şi reformele din PNRR, care vor veni şi vor elimina inechităţile și vor ajusta situaţia cheltuielor rigide. Asta nu înseamnă neapărat o diminuare a valorilor nominale, ci intrarea pe şablonul ponderilor în PIB din perspectiva agreementului pe care-l are România în PNRR cu Comisia Europeană. (…)

Nu există niciun fel de gaură la buget, pentru că s-a folosit acest termen plastic ca fiind o gaură. Nu e o gaură, e o acţiune preventivă pentru a crea spaţiu fiscal de intervenţie în sprijinul cetăţenilor şi a economiei prin eficientizarea cheltuielilor publice”, a mai declarat Adrian Câciu.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`