Adrian Câciu: Inflația a ajuns la 1,1% pe partea de produse alimentare. Ca să nu ai inflație la medicamente sau la detergenți, trebuie să ai și producție (VIDEO)

Adrian Câciu: Inflația a ajuns la 1,1% pe partea de produse alimentare. Ca să nu ai inflație la medicamente sau la detergenți, trebuie să ai și producție (VIDEO)
Sursa Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Adrian Câciu (PSD), ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, a declarat că prețurile la anumite produse, precum detergenții și medicamentele, au crescut deoarece acestea nu se produc în cantități suficiente. În ceea ce privește produsele alimentare, în cazul acestora inflația a scăzut la 1,1%, a mai spus ministrul.

Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Bună dimineața, România!”, moderată de Gabriela Mihai pe B1 TV.

Câciu, despre inflație și evoluția prețurilor

„Această inflație a ajuns la 1,1% pe partea de produse alimentare, ceea ce înseamnă că politicile pe care noi le-am promovat au fost bune și vom continua.

Suntem în recuperare de putere de cumpărare, avem o creștere de putere de cumpărare dacă vreți de 7%. E comunicatul INS cu câștigul salarial mediu brut de acum 2 – 3 zile.

Eu am spus că până la final de an vom avea 15% în plus la puterea de cumpărare.

E evident că unele servicii se vor scumpi. Sunt serviciile de transport aerian, de exemplu. Vor continua să se scumpească. Medicamentele s-au scumpit în septembrie, mare parte din ele. Cele care sunt pentru populația vulnerabilă sunt compensate. În octombrie, când veți vedea comunicatul INS, veți vedea că această scumpire de 23% nu se va mai revedea în inflație, că sperăm că nu se mai pune peste.

Ca să nu ai inflație la medicamente, la detergenți, la alte lucruri care într-adevăr ne deranjează în continuare, trebuie să ai și producție.

Dacă pe partea de alimente era total incorect să avem o inflație galopantă sau pe partea de energie, pe partea de detergenți, trebuie să producem detergenți, pe partea de medicamente, trebuie să producem medicamente.

Am adus chiar acum o investiție de 100 de milioane de euro pentru a face medicamente critice în România, medicamente folosite în bolile de primăvară și de toamnă, cunoscutele răceli, viroze. Vrem să facem această investiție”, a explicat ministrul Adrian Câciu, pentru B1 TV.

INS: Inflația a scăzut în iunie la 4,9%

Declarațiile au fost făcute în contextul în care Institutul Național de Statistică (INS) a anunțat recent că rata anuală a inflaţiei în iunie a fost 4,9%, în scădere de la 5,1%, cât a fost în luna mai.

În interval de un an, preţurilor mărfurilor nealimentare s-a majorat cu 6,28%, iar cele ale mărfurilor alimentare au crescut cu 1,1%. Față de luna anterioară, în iunie 2024, preţurile bunurilor de consum s-au majorat cu 0,24%.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
22:10 - Pâmântul va avea o nouă lună. Cum va putea fi văzut asteroidul și cât timp va sta în orbita planetei noastre
22:09 - Anca Serea a rămas fără bona celor 6 copii ai săi: „Pleacă acasă, unde o așteaptă cele trei fetițe și un vis neîmplinit” / Ce a spus vedeta despre bonele filipineze (VIDEO, FOTO)
22:04 - Daniel Constantin, despre posibilitatea ca Iohannis să candideze la Senat din partea PNL: Mi se pare că e un zvon, deocamdată. La ședințele la care eu am participat, nu a fost nicio discuție în sensul acesta (VIDEO)
21:42 - Ce reacție a avut un turist polonez după ce a văzut zăpadă pe Transfăgărășan: „Cred că a fost cea mai bună idee pe care am avut-o în vacanţă”
21:30 - IPS Teodosie: Femeia să nu se roage în pielea goală! Să se roage îmbrăcată cuviincios şi cu capul acoperit (VIDEO)
21:24 - Cum a fost păcălită Oana Roman de angajații unei firme care verifică centrale termice: „Să vă povestesc despre niște escroci și vă recomand să vă feriți de ei cât puteți”
21:10 - Ce măsuri vor lua autoritățile din Grecia pentru a reduce supraturismul. Ce a decis Guvernul de la Atena
20:59 - Ozana Barabancea, înșelată cu cea mai bună prietenă: „Pe el l-am iertat, dar pe ea, nu”
20:52 - Ministrul Sebastian Burduja, despre zona județului Galați: Toți consumatorii din zona afectată de inundații sunt alimentați cu energie electrică. Suntem pregătiți să intervenim, dacă vremea se înrăutățește (VIDEO)
20:45 - Ce le-a promis un poștaș din Vaslui locuitorilor din comunele afectate de inundații: „Merg să le duc pensia bătrânilor”