Ministrul de Finanțe, Adrian Câciu, a vorbit despre Cetatea Brașovului, joi, pe B1 TV, la „Bună, România!” cu Radu Buzăianu și Răzvan Zamfir, și a anunțat că și-a propus să finalizeze în „maxim o lună de zile” procedurile birocratice pentru predarea obiectivului turistic către Primăria Brașov.
Ministrul Finanțelor a precizat că trebuie îndeplinite o serie de proceduri pentru predarea obiectivului.
„Astăzi (9 martie 2023, n.r.), având în vedere și discuțiile pe care le-am mai avut și cu autoritățile locale, care au apărut și ieri, și în cursul zilei de astăzi, am rugat pe primul-ministru să permită retragerea acestui memorandum pentru că acest imobil, care a fost câștigat până la urmă de statul român, din punctul meu de vedere, trebuie să ajungă la autoritățile locale”, a declarat Adrian Câciu.
„Evident, aici există o serie întreagă de proceduri legislative care trebuie să treacă prin Guvern, în sensul în care acest imobil vine în administrarea Ministerului de Finanțe (…), finalul fiind că va fi predat în administrare, tot prin hotărâre de Guvern, Primăriei Municipiului Brașov. Pentru a face toată această etapizare – și eu unul mi-am propus ca termenul de finalitate a acestui demers să fie maxim de o lună de zile – urmează să mă întâlnesc și cu domnul primar, și cu domnul președinte de consiliu județean, pentru că sunt o serie de demersuri și administrative”, a continuat el.
Întrebat cum i-a convins pe miniștrii Lucian Bode (Interne) și Ligia Deca (Educație) să nu insiste pentru preluarea obiectivului, ministrul de Finanțe a afirmat: „Nu a fost nevoie să conving pe nimeni. Am solicitat această retragere, pentru că până la urmă atributul de administrare a domeniului public, de fapt de deținere a domeniului public al statului (…), aparține Ministerului de Finanțe”.
„La fel, Ministerul de Finanțe poate să propună cui ar putea să dea în administrare acest imobil sau orice imobil din domeniul public al statului, evident, Guvernul urmând să decidă către cine sau către ce entitate, instituție, ar putea să ajungă un astfel de imobil”, a continuat Adrian Câciu.
„Până la urmă, acest bun imobil este al statului – și statul e reprezentat de cetățeni. Interesul cetățenilor, nu numai din municipiul Brașov, dar și faptul că municipiul Brașov este un obiectiv turistic în care vin foarte mulți turiști, eu cred că cel mai bine este ca acest imobil să ajungă într-o zonă de utilitate publică, care răspunde până la urmă unui interes al mai multor cetățeni decât al unei entități. Mi se pare firesc ca acest bun imobil să fie pentru toți românii”, a mai spus oficialul.