Adrian Câciu: Deficitul la finalul anului poate să ajungă la 6,2%, dar e unul pe investiții, pe dezvoltare. Deficitul construit pe investiții nu e unul toxic (VIDEO)

Publicat: 15 07. 2024, 12:25
Actualizat: 15 07. 2024, 12:25
Foto: Guvernul României / Facebook

Adrian Câciu (PSD), ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, a declarat că deficitul bugetar se poate duce spre 6,2% la finele anului, dar e un deficit „pe investiții, pe dezvoltare”, deci nu e „toxic”. Câciu a mai spus că în Europa deja se schimbă modul de raportare la deficitele bugetare.

Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Bună dimineața, România!”, moderată de Gabriela Mihai pe B1 TV.

Adrian Câciu, despre deficitul bugetar al României

„Acum avem un 3,6%, dar e (deficit) pe cash, pe ESA suntem mai bine. Deci va trebui să vedem cum luăm anumite măsuri, să zic așa, de gestionare mai bună a cheltuielilor astfel încâ deficitul pe ESA să vină mai mic decât anul trecut. Anul trecut, ESA s-a închis în 6,6%, cash-ul în 5,6%. Deja nu se mai discută de cash, că cash-ul e â despre bani, acolo se văd împrumuturile”, a explicat Adrian Câciu.

În opinia sa, deficitul la finalul anului „poate să ajungă în 6,2%”, dar e un deficit „pe investiții, pe dezvoltare” și „deficitul construit pe investiții nu e un deficit toxic, pentru că produce venituri în anii viitori”.

Câciu: Toate țările se vor confrunta cu cheltuieli mai mari în zona de apărare

„Față de angajamentele pe care România și le-a luat inițial, că o să ajungă cu 3% în 2024 sau, mai nou, față de prognoza pe care am avut-o de 5%, se întâmplă lucruri în lumea aceasta. Noi nu ne dorim recesiune în România.

Ieri a anunțat Polonia că va avea un aport la PIB pentru armată de 5%, deci trebuie să ne obișnuim cu altă paradignă a deficitelor și Europa s-a obișnuit deja, pentru că sunt 12 state care sunt în aceeași situație cum era România. România a intrat în deficit, deși putea să nu i se aplice acea clauză (de deficit excesiv). Așa fost atunci, în 2020, cineva a vrut să ne bage în gard.

Toate țările se vor confrunta cu cheltuieli mai mari în zona de apărare, de securitate și mai ales în zona de trecere la o altă abordare energetică”, a mai declarat ministrul Adrian Câciu.