„Morții de la groapă nu-i mai întoarce nimeni”. Supraviețuitor al incendiului din Colectiv: „Mare parte din societate e conștientă că, în momentul în care se întâmplă ceva, e pe cont propriu” (VIDEO)
Adrian Albu, supraviețuitor al incendiului din clubul Colectiv, a declarat, pentru B1 TV, că tragedia din 30 octombrie 2015 a arătat românilor că sunt pe cont propriu, iar statul nu va face nimic pentru ei.
Întrebat de jurnalista B1 TV Sorina Matei în legătură cu pedepsele cerute de procurori, Albu a răspuns: „Din punctul nostru de vedere, toate pedepsele sunt mici pentru că, indiferent ce pedepse vor primi inculpații, morții de la groapă nu-i mai întoarce nimeni”.
Cât despre intervenția autorităților, Adrian Albu a vorbit despre reacția acestora din seara tragediei, dar și din zilele următoare: „În primul rând, la intervenție s-a greșit faptul că ISU nu a folosit spitalul de campanie pe care-l avea, pe care l-au folosit la un exercițiu pe granița cu Serbia, în vara lui 2015. Apoi, după ce s-a făcut intervenția, autoritățile n-au cerut activarea acelui Mecanism de Protecție Civilă European. Au așteptat să se facă acele acorduri bilaterale, de care a vorbit domnul Arafat. Asta a costat timp și vieți. După asta, după ce au început transferurile, cei care au rămas în țară nu au fost tratați după protocoalele medicale în vigoare la acea vreme . Astea au fost principalele greșeli care au costat foarte multe vieți. (…) Intervenția făcută foarte prost la ISU, faptul că Bănicioiu nu a spus că suntem depășiți de situație. El a spus că avem de toate”.
„Cei 27 care au murit în seara aia nu puteau fi salvați, dar restul până la 65 puteau fi salvați. O parte din ei, cel puțin”, a mai declarat Adrian Albu.
Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.
Albu a mai explicat faptul că Mecanismul de Protecţie Civilă European a fost creat tocmai pentru ca, atunci când un stat membru se simte depășit de o situație, să ceară ajutor celorlalte țări: „Statul român nu a făcut asta, deși știau că sunt depășiți”.
Întrebat ce s-a schimbat de la momentul ”Colectiv”, Adrian Albu a răspuns: „S-a schimbat faptul că societatea este conștientă că statul român nu poate face nimic pentru ea. Înainte noi nu știam chestia asta. Mare parte din societate e conștientă că, în momentul în care se întâmplă ceva, e pe cont propriu și altcineva nu poate să te ajute, eventual să se ajute unii pe alții”.
Primul verdict în procesul ”Colectiv” va fi dat luni, 9 decembrie. La un loc, pedepsele cerute pentru toți cei 13 inculpați adună peste 160 de ani de detenție.