Administratorul judiciar al Hidroelectrica, Remus Borza, a recunoscut că așa-numiții ”băieți deștepți” din energie i-au făcut propuneri, unele chiar ”indecente”.
„Propuneri indecente se fac în România, dar eu nu sunt un pervers”, a declarat Remus Borza pentru gândul, fără a oferi detalii privind modalităţile prin care s-a încercat mituire sa.
”Au fost şi bani, şi alte discuţii”, a mai spus el, adăugând că le-a răspuns celor care încercau să îl corupă că „nu se poate” şi că el nu a făcut acest lucru niciodată.
Întrebat de ce nu a sesizat Parchetul în cazul „băieţilor deştepţi” care au vrut să îi ofere mită, Remus Borza a declarat că „nimeni niciodată nu a fost pedepsit şi nu va fi pedepsit” în astfel de cazuri.
În opinia lui Borza, judecarea recursului depuse de trei dintre firmele cu care Hidroelectrica avea încheiate contracte de electricitate, respectiv Alpiq RomIndustries, Alpiq RomEnergie şi Hidrosind. Hidroelectrica a denunțat contractele cu respectivele companii după intrarea în insolvență. Curtea de Apel Bucureşti se va pronunţa joi, 11 octombrie, în cazul recursurilor formulate împotriva hotărârii de deschidere a procedurii insolvenţei Hidroelectrica pronunţată de către Tribunalul Bucureşti în data de 20 iunie 2012.
Borza consideră că ”cele trei recursuri nu au nicio şansă de a fi admise. Dacă Hidroelectrica rămâne în insolvenţă, adică dacă se resping cele trei recursuri, Hidroelectrica îşi continuă drumul ei glorios.”
Totuși, dacă producătorul de energie ar ieși din insolvență până la finele lunii decembrie 2012, Borza ar obține 3 milioane de euro, ceea ce el consideră ”puțin probabil”. Dacă Hidroelectrica va ieşi din insolvenţă de la data de 1 ianuarie 2014, Borza va primi un onorariu de doar 500.000 de euro.