Adevărata miză a legii finanțării partidelor: În cifre, acest lucru s-ar traduce în peste 400 milioane de euro decontaţi de stat către partide
Premierul Victor Ponta a declarat luni, la finalul consultărilor avute de PSD cu președintele Klaus Iohannis, la Palatul Cotroceni, că formațiunea pe care o conduce este de acord cu adoptarea legii finanțării partidelor politice, percizând că este nevoie de mai multă transparență în acest sens. (Detalii AICI)
Și co-președintele PNL Vasile Blaga a declarat că în cursul acestei săptămâni Senatul poate adopta legea finanțării partidelor și pe cea a alegerilor locale. (Detalii AICI)
“Adevărata miză a legii finanțării partidelor politice ar putea fi decontarea cheltuielilor electorale de campanie şi posibilitatea împrumutului la bănci. În cifre, acest lucru s-ar traduce în peste 400 milioane de euro decontaţi de stat către partide pentru toate formele de alegeri”, susțin jurnaliștii de la obiectiv.info.
De inspiraţie franceză, noul proiect prevede că partidele şi candidaţii independenţi care depăşesc, la alegeri, pragul de 3% la nivel național sau într-o circumscripție electorală îşi pot deconta cheltuielile de campanie din bugetul de stat. Noua lege oferă partidelor şi posibilitatea de a se împrumuta la bănci. Suma nu poate fi mai mare de 0,025% din veniturile bugetului de stat pe anul respectiv. Raportat la încasările de anul acesta, ar însemna cam 25 milioane de lei. Practic, statul girează astfel, indirect, creditele obţinue de partide.
Când vine vorba de controulul cheltuielilor, statul trebuie să se bazeze pe datele furnizate de partide sau candidaţi. În cazul în care există suspiciuni, statul poate sesiza organele de urmărire penală.