Aderarea României la Schengen. Ylva Johansson, la consiliul JAI: „Trebuie să se întâmple până la sfârşitul lui 2023″

Publicat: 08 06. 2023, 12:52
Foto: Hepta - DPA Images Claudio Centonze

Aderarea României și Bulgariei la Schengen trebuie să se întâmple până la finalul anului 2023, a spus, joi, Ylva Johansson, la sosirea Consiliului JAI de la Luxemburg.

Ylva Johansson încă susține aderarea României și Bulgariei al Schengen

Aceasta a fost întrebată dacă mai crede că obiectivul ca România și Bulgaria să adere la Schengen până la sfârșitul anului 2023 mai este valabil, iar ea a răspuns: „Da, încă sunt angajată că acest lucru trebuie să se întâmple”, conform Observator news.
Aderarea celor două țări la Schengen nu se află pe agenda Consiliului JAI din 8 și 9 iunie de la Luxemburg, unde, în prim-plan se află două elemente din Pactul pentru migrație și azil pentru care se speră să obțină un acord.
Pe agenda reuniunii miniștrilor de interne se află un schimb de opinii privind starea generală a spațiului Schengen, moment în care Comisia Europeană își va prezenta raportul despre starea spațiului Schengen 2023.
„Voi menţiona acest lucru şi acolo”, a spus Ylva Johansson, întrebată dacă va aduce în atenția miniștrilor de interne necesitatea extinderii spațiului Schengen.

Discuţii despre starea generală a spaţiului Schengen

Discuția despre starea generală a spațiului Schengen se va purta în Comitetul mixt, format din statele Ue membre Schengen, dar și cei 27, fără România, Bulgaria, Cipru şi Irlanda și cele patru state non-UE, Islanda, Norvegia, Elveţia şi Liechtenstein.
Președinția suedeză îi va invita pe miniștri de interne să cadă de acord asupra domeniilor care să beneficieze de atenție specială din partea Consiliului Schengen pentru următorul ciclu 2023-2024, adică să stabilească prioritățile pentru zona liberă de circulație în următoarele 12 luni.

Tot joi, România va prezenta rezultatele unui forum ministerial pentru statele membre Schengen care a avut loc pe 9 mai, conform unei note de informare a Consiliului. Mai mult, România și Bulgaria vor informa delegațiile despre proiectele pilot pe care le desfășoară în domeniul azilului, returnărilor și managementul frontierelor.
Președinția suedeză a Consiliului UE va furniza informații despre actualele propuneri legislative care vizează spațiul Schengen.