Acordul de coaliție între PNL, USR-PLUS și UDMR, în presa străină. Ce a scris Euronews despre evenimentele de pe scena politică de la București
PNL, USR-PLUS și UDMR au semnat, luni seară, un acord de coaliție, iar președintele Klaus Iohannis a convocat formațiunile reprezentate în Parlament la o rundă de consultări. Evenimentele de pe scena politică de la București au fost comentate și de Euronews, care a trecut în revistă desfășurarea evenimentelor.
Ce a scris Euronews despre acordul de coaliție între PNL, USR-PLUS și UDMR
Trei partide pro-europene de centru-dreapta au perfectat o înțelegere, luni, în România, cu scopul de a forma un guvern cu economistul Florin Cîțu ca prim-ministru. Momentul a venit după ce țara a organizat alegeri parlamentare în 6 decembrie.
Fostul premier Ludovic Orban, lider al Partidului Național Liberal, care a demisionat după ce partidul său a obținut 25% din voturi, a afirmat: „Vrem să oferim rapid României un guvern care să urmărească reformele ce pot moderniza țara”.
PNL va forma o coaliție cu alte două partide: USR-PLUS și Partidul minorității maghiare (UDMR).
Noua coaliție îl va propune și pe actualul ministru al Finanțelor, Florin Cîțu, pentru a deveni următorul prim-ministru.
„Sunt sigur că va fi un guvern stabil, pe termen lung, devotat interesului cetățenilor”, a spus Cîțu.
Este de așteptat ca Președintele României, Klaus Iohannis, să ratifice în curând numirea prim-ministrului. Acest lucru i-ar permite lui Cîțu să ceară un vot de încredere în parlament înainte de finalul anului.
Guvernul român va încerca să se miște rapid cu campania de vaccinare împotriva COVID-19 programată să debuteze pe 27 decembrie. Există mai multe provocări în fața noului guvern: Trebuie să voteze proiectul de buget pe 2021 și să implementeze reformele pentru revitalizarea economiei.
Una peste alta, coaliția va avea 244 de locuri dintr-un total de 465 în ambele camere ale parlamentului. Partidele se vor putea baza, de asemenea, pe sprijinul celor 18 de reprezentanți aleși ale grupului minorităților.
PNL era favorit să câștige alegerile, dar a fost învins de Partidul Social Democrat, care a primit 30% dintre voturi. Chiar și așa, fără parteneri de coaliție, PSD a trebuit să predea controlul partidelor de centru-dreapta pentru formarea guvernului.