Abuzul în serviciu sub 250.000 de lei nu mai este infracțiune, arată un amendament votat de Senat. Pragul e similar cu cel din OUG 13, ordonanța din epoca Dragnea care a scos sute de mii de români în stradă

Abuzul în serviciu sub 250.000 de lei nu mai este infracțiune, arată un amendament votat de Senat. Pragul e similar cu cel din OUG 13, ordonanța din epoca Dragnea care a scos sute de mii de români în stradă
Foto: Inquam Photos / George Călin

Senatul României a votat miercuri amendamentul care prevede introducerea unui prag de 250.000 de lei pentru abuzul în serviciu, iar proiectul va merge la Camera Deputaților, care are rol decizional, a confirmat liderul senatorilor USR, Radu Mihail, pentru G4Media.ro.

Amendament votat de Senat: Abuzul în serviciu sub 250.000 de lei nu mai este infracțiune

Amendamentul Puterii stipulează că prejudiciul provocat cu intenție de un funcționar public trebuie să fie mai mare de 250.000 de lei pentru a considera fapta o infracțiune. Potrivit G4Media, dacă o astfel de prevedere ar fi fost în vigoare în perioada lui Liviu Dragnea, fostul lider politic nu ar mai fi fost condamnat la închisoare.

„Fapta funcționarului public care, cu știință, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, nu îndeplinește un act prevăzut de o lege, o ordonanță a guvernului, o ordonanță de urgență a Guvernului sau de un alt act normativ care, la data adoptării, avea puterea de lege ori îndeplinește cu încălcarea unei dispoziții cuprinse într-un astfel de act normativ, cauzând astfel o pagubă mai mare sau egală cu 250.000 de lei ori o vătămare gravă a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice se pedepsește cu închisoarea de la 2 la 7 ani și interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcție publică”, se arată în amendamentul depus de parlamentarii de la PSD, PNL și UDMR.

În fișa legislativă de pe site-ul Senatului nu se menționează cu nume și prenume cine sunt parlamentarii care au depus amendamentul, ci arată doar că ei fac parte din Comisia Juridică.

Pragul de 250.000 de lei este similar cu cel din Ordonanța 13 din perioada tandemului Dragnea-Grindeanu, de 200.000 de lei. În februarie 2017, OUG 13 a scos în stradă sute de mii de oameni, în probabil cele mai mari proteste din România acestui mileniu.

De altfel, într-o intervenție pe B1 TV, Cătălin Drulă l-a acuzat pe Sorin Grindeanu că duce la îndeplinire liderul USR, Cătălin Drulă, l-a acuzat pe „duce la îndeplinire planul împotriva căruia au ieșit sute de mii de români în stradă, acela de a-i face scăpați pe hoții din bani publici”.

„Este în șirul acestor trădări comise de președintele Iohannis și de PNL, care au dus PSD la putere, PSD-ismul și planul lui Dragnea se întâmplă peste ani, cu mâna celor care au pretins că se împotrivesc acestui fel de a face politică”, a declarat liderul USR, miercuri, la Știrile B1 TV prezentate de Andreea Moraru.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`