A venit momentul pentru o încetare a focului în Gaza și Liban, i-a spus Macron lui Netanyahu după tensiunile recente. Ce i-a răspuns premierul israelian

Publicat: 06 10. 2024, 23:01
Foto: Hepta.ro / Abaca Press / Blondet Eliot/ABACA

Președintele Emmanuel Macron a reafirmat „angajamentul de neclintit” al Franței față de securitatea Israelului, duminică, într-o convorbire cu prim-ministrul Benjamin Netanyahu, insistând în același timp pentru o încetare a focului în Gaza și Liban, a anunțat Palatul Elysee, potrivit Le Monde.

A venit momentul pentru o încetare a focului în Gaza și Liban, i-a spus Macron

Discuția dintre președintele francez și premierul israelian a avut loc în ajunul datei de 7 octombrie, când se va împlini un an de la „ofensiva teroristă a Hamas împotriva Israelului”, a precizat Palatul Elysee.

Macron, se arată în comunicat, „a exprimat solidaritatea poporului francez cu poporul israelian”, dar și-a manifestat și „convingerea că a venit momentul pentru o încetare a focului”.

Ce i-a răspuns Netanyahu

Netanyahu i-a spus lui Macron că Israel așteaptă sprijin din partea Franței, nu restricții. Liderul francez ceruse recent un embargo pe arme pentru Israel, iar premierul israelian îi transmitea, în replică, că ar trebui „să îi fie rușine”.

„Prietenii Israelului sunt așteptați să îl sprijine și să nu îi impună restricții care ar face doar să întărească axa iraniană a răului”, i-a spus Netanyahu lui Macron în convorbirea de duminică, conform comunicatului transmis de partea franceză.

Totodată, premierul israelian i-a spus lui Macron că lupta Israelului împotriva Hezbollah va ajuta la „schimbarea realității” în Liban și va aduce stabilitate în întregul Orient Mijlociu.