"A fost o greșeală de orientare." Vasile Dîncu, despre OUG privind salariile: Proiectul nu trebuia să intre pe ordinea de zi a Guvernului

Publicat: 13 04. 2016, 11:37
Foto: enational.ro

Vicepremierul Vasile Dîncu a făcut mai multe declarații la o emisiune televizată, despre ordonanța de urgență care privește salariile. Acesta a transmis că proiectul nu era programat pentru a intra pe ordinea de zi a Guvernului. De asemenea, el a mai adăugat că ministrul Muncii, Ana Costea, nu va pleca din postul său, transmite agerpres.

Vicepremierul a afirmat faptul că s-a greșit atunci când s-a plănuit acest plan, deoarece nu s-a discutat și cu sindicatele.

"Nu s-a discutat cu sindicatele, decât foarte puțin, am fost și o greșeală de orientare a noastră a întregii echipe care am spus: haideți să gândim noi varianta, vedem ce bani avem și după aceea să discutăm cu sindicatele. Ne-am gândit că durează prea mult", a mai explicat Dîncu.

Acesta a mai precizat și faptul că Ana Costea nu va fi remaniată.

"Doamna ministru a anunțat încă din ședința cu sindicaliștii și patronatele că acest proiect se retrage. Am anunțat și eu, îl înlocuiam pe premier acolo, am anunțat că acest proiect nu trebuie să intre pe ordinea de zi a Guvernului pentru că nu era programat să se intre pentru a se lua o hotărâre, era programat în primă lectură. Am încercat, prin acest draft, să vedem ce spun sindicatele, era prima lectură pentru sindicate și pentru ceilalți", a afirmat Dîncu la o emisiune televizată citată de jurnaliștii de la agerpres.

Acesta a mai spus că acest proiect a fost gândit în așa fel încât nimeni să nu aibă salariul scăzut, dar dacă acest lucru nu poate fi făcut, proiectul va fi retras.

"Noi am fost deschiși și am anunțat partenerii sociali că noi am gândit sistemul în așa fel încât să nu fie nicio scădere de salariu în acest moment și dacă acest proiect nu a ieșit așa, înseamnă că am greșit, ne retragem acest proiect și începem să lucrăm de săptămâna viitoare, eventual cu ei, într-un consiliu tripartit, să lucrăm pentru a face o variantă care să fie acceptabilă pentru toți, sigur, în limita unor bani pe care îi avem în acest moment. Și am văzut onestitate din partea sindicatelor care au spus: am înțeles că nu sunt bani decât câți ați spus în acest buget, dar hai să facem sistemul echitabil", a adăugat Dîncu.
Una dintre variantele care ar fi mers și ar privi mărirea unor salarii ar presupune o sumă de 40 de miliarde de lei, bani pe care Guvernul nu ar fi avut de unde să-i ia.

"Inițial și ideea noastră cu care am pornit a fost să construim un sistem unitar, așa s-a crezut că se putea face, în care să se elimine toate incompatibilitățile, toate inegalitățile din sistem.(…) Ca să faci o egalizare pe orizontală și pe verticală a acestor salarii este nevoie de o sumă foarte mare. S-a făcut un proiect ideal la început, doamna Costea a construit un proiect de specialist care, însă, avea dezavantajul că ne costa prea mult și, în momentul acesta, nu se găseau bani pentru un asemenea tip de proiect. A fost unul din multele variante de la acel prim proiect care costa 40 miliarde de lei, adică o suplimentare pe care nu aveam de unde să o luăm. S-au făcut vreo patru sau cinci proiecte pe diverse variante, scenarii, încercând să se facă ce se poate cu 2 miliarde de lei și ceva ca plus pe anul care vine, pe un an", a explicat Dîncu.

Ministrul Muncii, Ana Costea, a decis retragerea proiectului Ordonanței de urgență privind salarizarea în sectorul bugetar iar, în cazul în care Executivul nu va fi de acord cu această decizie, aceasta este dispusă să își depună mandatul.