Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a anunțat luni seara că a ajuns la un acord cu fermierii privind măsurile care vor fi asumate de către Ministerul Agriculturii. În urma unor discuții care au durat mai bine de trei ore, Florin Barbu a făcut precizări într-o conferință de presă cu privire la subvențiile care vor fi date în mai multe sectoare ale agriculturii:
“Asociațiile au dat curs dialogului pe care l-am avut astăzi în cadrul bugetului pe anul 2024 al Ministerului Agriculturii. Așa cum v-am spus și mai devreme, agricultura are 2% din PIB-ul României. Sunt foarte multe forme de sprijin pe care asociațiile le știau. Majoritatea fermierilor din țară au fost informați de sumele pe care le avem prevăzute în buget. Vorbim de sume foarte importante pentru că anul acesta până pe 30 mai vom acorda un sprijin de 100 de euro pe hectar pentru toate culturile din toamna anului 2022.
Vom da un sprijin în zootehnie, 100 de euro UVM vacă de carne, 100 de euro porc, 100 de euro în sectorul UVM avicol.
Vom subvenționa integral în 2024, și actul este emis până în 2026, toată acciza care este utilizată în agricultură.
Sunt forme de sprijin pe care Ministerul Agriculturii și Guvernul României le au în bugetul pe anul 2024 pentru a încerca în această perioadă destul de grea pentru fermierii români să scoatem toate societățile din dificultate.
Pentru acest lucru, am venit în sprijinul fermierilor români cu două proiecte foarte importante: pe de o parte creditul fermierilor, care se dă pe cadrul Ucraina unde vor beneficia de capital de lucru cu 1,95% dobândă, ROBOR-ul suportat de Ministerul Agriculturii și Guvernul României. Doi, un al doilea credit: creditul agricul, cu 2% plus ROBOR care este pentru capital de lucru, pentru investiții în ferme și inclusiv pentru realizarea proiectelor care vor fi depuse ca și cofinanțare prin Programul Național strategic.
Trei: am pus pe procesul verbal asumat astăzi echivalarea categoriei B cu TR, echivalarea B1 cu TR și practic o derogare până la 31 decembrie 2024 pentru ca toate utilajele din agricultură să se înregistreze la primărie cu numere galbene fără a fi necesară înmatricularea.
Am pus un proeict foarte necesar pentru accesarea acestor credite. Amânarea la plată a ratelor pentru creditele neperformante pe care fermierii le-au luat cu dobânzi foarte mari. Vorbim aici de IFN-uri și alte instituții bancare.
Din punctul de vedere al Ministerului Agriculturii cu fermierii și o parte din protestatri cu care am avut discuție sâmbătă și mi-am asumat un proces verbal, astăzi suntem în fața dumneavoastră cu cel mai puternic for din agricultură. Vorbim de asociațiile din agricultură cu un număr record de fermieri”.
Florin Barbu (PSD), ministrul Agriculturii, a declarat luni, pentru B1 TV, că nu mai există nicio problemă a fermierilor cu instituția pe care o conduce, toate revendicările fiind acceptate într-un proces verbal care e „sfânt”.
Acesta a mai afirmat că, din informațiile pe care le are, în România nu a intrat „niciun bob” de cereale ucrainene, acestea aflându-se doar în tranzit, iar dacă Marcel Boloș, colegul lui de la Finanțe, are alte date, ar trebui să ia legătura cu ANAF și Vama, structurile din subordinea sa.
„Am avut o întâlnire sâmbătă cu o parte din fermieri și protestatari. S-a încheiat un proces verbal prin care ne-am asumat revendicările celor din stradă. Aceste revendicări erau deja pinse în bugetul ministerului ca sume, proiecte și programe. Inclusiv cei care au participat la conferința de presă au spus că din punct de vedere al agriculturii nu mai au nicio problemă”.