A doua cerere de plată din PNRR, în valoare de 2,8 miliarde de euro, nu a fost aprobată nici acum de Comisia Europeană, deși a fost trimisă de Guvern în decembrie / Jaloanele restante

Publicat: 19 04. 2023, 16:06
Marcel Boloş (PNL), ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene. Sursă foto: Guvernul României / Facebook

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, condus de Marcel Boloș (PNL), a anunțat că specialiștii Comisiei Europene evaluează încă cea de-a doua cerere de plată din PNRR, în valoare de 2,8 miliarde de euro. Primul termen de plată era 16 februarie, solicitarea fiind transmisă de Guvernul Ciucă încă din 16 decembrie.

România, restantă la îndeplinirea jaloanelor din PNRR

„O decizie finală încă nu a fost emisă. Dialogul constructiv dintre autoritățile române si Comisia Europeana pe cea de-a doua cerere de plata continuă”, a mai transmis MIPE.

A doua tranșă din PNRR e de 2,81 miliarde euro, dar pentru acești bani trebuie îndeplinite 51 de jaloane și ținte. Două jaloane sunt restante, ambele în responsabilitatea Ministerului Energiei, condus de Virgil Popescu (PNL):

  • Jalonul 129 – Semnarea contractelor pentru construirea unei capacități de electrolizoare noi de cel puțin 100 MW
  • Jalonul 133 – Semnarea contractelor pentru proiecte de cogenerare de înaltă eficiență pe gaz și încălzire centralizată

„Dialogul pentru clarificarea condițiilor necesare pentru considerarea ca fiind îndeplinite în întregime jaloanele 129 și 133, în raport cu constatările Autorități de Audit, vizează valoarea de 143 de milioane de euro, aferentă celor două jaloane.

În conformitate cu prevederile Regulamentului european 241/2021, plata aferentă celei de-a doua tranșe poate fi efectuată pentru valoarea de 2,67 miliarde euro, urmând ca diferența de 143 de milioane euro să fie efectuată după finalizarea procedurii de clarificare a termenilor de îndeplinire a condițiilor specifice jaloanelor 129 și 133, într-un interval de maxim 6 luni”, a transmis Ministerul investițiilor și Proiectelor Europene.

„Guvernul vrea să scape de reformele PNRR”

În ianuarie, Comisia Europeană a avertizat Guvernul PNL – PSD – UDMR, printr-o scrisoare, că are mari întârzieri în atingerea obiectivelor asumate prin PNRR.

„Guvernul vrea să scape de reformele PNRR și maschează totul prin încercări de negocieri. Să fie clar: banii din PNRR vin dacă jaloanele și țintele sunt îndeplinite pe bune. Declarațiile politice nu fac decât să tergiverseze un eventual eșec de absorbție a banilor. Cel mai tare doare reforma pensiilor: nu sunt în stare să scape de pensiile speciale”, declara, la vremea respectivă, europarlamentarul Dragoș Pîslaru (copreședinte REPER, Renew Europene), pentru G4Media.