7 superstiții, mituri și legende legate de eclipsele de Lună

Publicat: 29 11. 2020, 09:00
Foto: Pixabay

Pe data de 30 noiembrie 2020, Luna va oferi spectacolul unei eclipse prin penumbră care va putea fi admirată din majoritatea regiunilor Terrei. Pe lângă spectacolul fascinant pe care-l l-a oferit dintotdeauna un astfel de eveniment astrologic, acesta a prilejuit și nașterea unor superstiții, legende și credințe care s-au transmis din generație în generație.

Supertiții, mituri și legende legate de eclipsele de Lună

Oeclipsă de Lunăprin penumbră va avea loc la30 noiembrie 2020. Este cea de a patra eclipsă de Lună de anul acesta. Fenomenul astronomic va putea fi văzut din mare parte a Europei, mare parte a Asiei, Australia, America de Nord, America de Sud, Oceanul Pacific.

Dincolo de explicațiile științifice ale fenomenului de eclipsă,aceasta a continuat să inspire spaimă printre oameni. S-a creat Supertiții, mituri și legende legate de eclipsele de Lună. Mulți dintre oameni credcă este un semn rău, o prevestire a unor mari nenorociri și calamități naturale.

În Biblie se spune că, atunci când Luna devine roșie, acesta este un semn că apocalipsa este aproape.

Mitologia greacă este fascinantă și probabil că puțini sunt cei care să nu fi citit sau să nu fi auzit despre celebrele legende ale Olimpului. Și în jurul eclipsei de Lună grecii au țesut o legendă.Eiexplicau eclipsele de Lună prin vizitele pe care zeița Lunii, Artemis, i le făcea lui Endimion, pe muntele Caria. Coborând pe Pământ, Luna nu mai era vizibilă pe cer, potrivit Avantaje.

Printre multele credințe care s-au țesut în jurul eclipsei de Lună, și-au făcut loc și acelea referitoare la viața sentimentală. Se pare că acest aspect al Lunii impactează sectorul dragostei.

Multe dintre superstițiile legate de eclipsa de Lună provin din India

Printre cele mai comune superstiții, mituri și credințe referitoare la acest fenomen astronomic se numără următoarele:

  • Dacă o gravidă iese afară în timpul unei eclipse de Lună, ea va naște un copil cu buza de iepure;

  • Chiar și în zilele noastre, în timpul unei eclipse de Lună, unii indieni se închid în casă, având convingerea că razele trimise de Lună pe Pământ în timpul eclipsei sunt extrem de dăunătoare. Mai mult, ei fac mult zgomot, bătând în oale și tigăi, pentru a alunga forțele rele despre care cred că au pus stăpânire pe Lună;

  • Mâncarea gătită înainte de eclipsă este aruncată, considerându-se că este necurată;

  • Cei care au în mâna un topor sau un cuțit în timpul unei eclipse de lună riscă să se rănească.

Eclipsă de Lună în data de 30 noiembrie 2020

Amintim că anul acesta au fost patru eclipse de Lună. Din România s-au putut vedea bine trei dintre ele: Eclipsa de Lună prin penumbră din 10/11ianuarie, cea din 5/6 iunie și fenomenul astronomic similar din 5/6 iulie 2020.

Cea mai veche eclipsă de Lună consemnată a avut loc în anul 3450 î.Hr.

Eclipsa de Lună se produce atunci când Luna, în mișcarea ei în jurul Pământului, intră în umbra acestuia. Fenomenul are loc de cel puțin două ori pe an, când razele solare sunt împiedicate de către Pământ să ajungă la Lună.