50.000 de euro, taxa de participare la alegerile parlamentare. Cum a obținut un personaj fictiv un post de candidat la alegeri, în doar 24 de ore
50.000 de euro, taxa de participare pentru alegerile parlamentare. Jurnaliștii de la Gândul au reușit, în doar 24 de ore, să negocieze candidatura unui personaj fictiv pe listele PPDD într-un colegiu de senator din București.
Personajul inventat de Gândul, Călin Pompiliu Popescu, a ajuns la un pas de a candida pe listele PPDD. Acesta a discuta cu însuși liderul Partidului Poporului, Dan Diaconescu, de care a fost sunat personal, și care l-a îndrumat să negocieze cu șeful filialei PPDD București.
Imediat ce a fost creat profilul potențialului candidat, jurnaliștii au trimis un email pe adresa partidului prin care solicita un loc pe listele electorale la alegerile din 9 decembrie. Presupusul candidat are şi o pagină de prezentare în care spune că are 42 de ani, este căsătorit şi are un holding de companii. A plecat din România în 1990 şi a trecut prin Germania şi SUA.
Luni seara, acesta este sunat de însuși Dan Diaconescu, în timpul unei pauze de publicitate la OTV.
”Domnu’ Popescu? Îmi cer scuze, abia acum am putut să vă sun. Ce faceţi, sunteţi din Bucureşti?”, îşi începe Dan Diaconescu dialogul cu virtualul candidat. Diaconescu întreabă dacă Pompiliu Popescu a mai făcut politică, despre afacerile sale. Ajungem şi la o discuţie legată de candidatură. ”Şi aveţi forţă să participaţi? Ştiţi cum sunt alegerile astea în România? Cum să vă spun, ele nu prea au legătură cu platformele program şi cu… Au legătură cu alte lucruri. Din păcate, concurenţii noştri cheltuie enorm de mulţi bani”, i se adresează Dan Diaconescu.
Conform Legii 334/2006, un candidat la alegerile parlamentare poate utiliza în campania electorala 350 de salarii minim brute pe țară. Astfel, pentru alegerile parlamentare din 2012 suma utilizată poate fi de 245.000 lei, adica 53.000 euro.
Potrivit aceleiași legi, banii dați partidului de un candidat propus pentru alegeri sunt considerati donație. Aceeași lege spune că o persoană fizică poate dona partidului suma de 200 de salarii minim brute, ceea ce înseamnă 140.000 lei, adica 30.800 euro.
Personajul fictiv Călin Pompiliu Popescu nu putea să doneze partidului suma de 50.000 euro pentru că aceasta ar fi depășit cu 20.000 euro pragul legal admis, adaugă Gândul.