31 de ani de la Revoluție | 22 decembrie 1989 – Soții Ceaușescu fug, Ion Iliescu preia puterea. Bucuria oamenilor urma să fie înecată în sânge (VIDEO)
22 decembrie 1989 a fost ziua în care regimul dictatorial condus de Nicolae Ceauşescu era înlăturat, iar conducerea țării, preluată de Frontul Salvării Naţionale. Ion Iliescu se număra printre iniţiatorii FSN. După mai puţin de opt ore de când Nicolae Ceauşescu era anunţat că mişcarea de stradă a fost reprimată şi zona centrală a Bucureștiului a fost degajată de manifestanţi, zeci de mii de muncitori de pe marile platforme industriale se îndreptau spre sediul Comitetului Central al Partidului Comunist Român (PCR) şi Piaţa Universităţii, locul în care cu o zi înainte se tragea în manifestanţi, amintește B1 TV.
Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.
22 decembrie 1989, ziua în care regimul Ceauşescu a picat
22 decembrie 1989 este ziua în care regimul dictatorial condus de Nicolae Ceauşescu era înlăturat. Acum 31 de ani, zeci de mii de muncitori de pe marile platforme industriale se îndreptau spre sediul Comitetului Central al PCR şi Piaţa Universităţii, locul în care cu o zi înainte se tragea în manifestanţi.
În acea dimineaţă, Nicolae Ceauşescu prezida ultima şedinţă în sediul Comitetului Central al PCR, în care anunţa că, din cauza situaţiei extrem de grave, a preluat conducerea armatei şi a instituit starea de necesitate în întreaga ţară. Se interzicea întrunirea în grupuri mai mari de cinci persoane. Totuși, în timp ce în spatele ușilor închise se luau aceste decizii, în centrul Bucureştiului se aflau deja sute de mii de oameni.
Iar, într-o ultimă încercare de a face ordine, Ceauşescu a luat o portavoce şi a vrut să se adreseze mulţumii de la balconul clădirii Comitetului Central al Partidului Comunist, dar a fost întâmpinat cu un val de furie.
Manifestanţii au forţat uşile masive ale Comitetului Central, în timp ce Nicolae şi Elena Ceauşescu s-au refugiat pe acoperişul clădirii, unde erau aşteptaţi de un elicopter. Erau ultimele imagini surprinse cu dictatorul încă în libertate.
După fuga lui Ceauşescu, manifestanţii au ocupat atât Comitetul Central, cât şi sediul televiziunii publice. Momentul victoriei Revoluţiei române, după cum se anunţa la TVR.
„Sunt momente în care Dumnezeu și-a întors fața către poporul român. Să ne uităm către Dumnezeu! Peste cinci minute, vom face un apel către toată suflarea română, către eroicul popor român victorios. Am învins, am învins, am învins!”.
Câteva ore mai târziu, tot la TVR avea sa se anunţe prinderea cuplului dictatorial, în apropiere de Târgovişte.
„Nu știm cât de adevarată este aceasta informație, dar dacă este adevărată, este o mare victorie a poporului. Ceaușescu Nicolae și Ceaușescu Elena au fost prinși. Ei sunt la Târgoviote arestați. Uraaaaaaaaaa!!”.
Tot în acea zi, avea să își facă apariţia și Ion Iliescu. Acesta a anunţat preluarea puterii de către nou înfiinţatul Consiliu al Frontului Salvarii Naţionale, format în principal din personaje din eşalonul al doilea al Partidului Comunist. De altfel, într-una dintre apariţiile sale televizate, Iliescu îi condamna pe soţii Ceauşescu pentru ca ar fi întinat doctrina… comunistă.
„Stimați tovarăți și cetățeni, vreau să mai spun câteva cuvinte: trebuie ca poporul să acționeze ca o forță ordonată și organizată, să se vadă că aici se face ordine cu contribuția oamenilor muncii și nu ai unor conducători, care s-au autointulat conducători, s-au autointitulat aleși ai poporului, s-au autotintulat comuniști. N au nimic de-a face nici cu socialismul, nici cu comunismul științific. Au întinat numele Partidului Comunist Român”.
În timp ce în culise se făceau jocurile pentru preluarea puterii, pe străzi începea din nou să se tragă. Bucuria libertăţii urma să fie înecată în sânge. Îşi faceau apariţia aşa-zişii terorişti, duşmanii invizibili despre care nici acum nu se ştie adevărul. Sute de oameni aveau să îşi piardă viaţa, într-un război cu atât mai trist, cu cât nimeni nu știa împotriva cui se poartă.
Luni, preşedintele Klaus Iohannis a depus o coroană de flori, în Piaţa Universităţii, în memoria victimelor Revoluţiei din Decembrie 1989. „Nu putem permite, la nesfârșit, ca Revoluția Română din Decembrie 1989 să fie umbrită de o rușinoasă neputință a statului. Onorarea memoriei victimelor înseamnă apărarea democrației, a drepturilor și libertăților fundamentale și, cel mai important, identificarea și pedepsirea vinovaților. Părinții, frații, surorile și copiii celor care au murit pe străzile Timișoarei încă așteaptă să se facă dreptate! Avem nevoie de adevăr și dreptate pentru că identitatea noastră națională este inseparabilă de sacrificiul din Decembrie 1989!”, declara, anterior, șeful statului.