30 de ani de la Mineriadă. Ana Blandiana: Jurnaliștii ne întrebau cum poate un bărbat să lovească o femeie cu bocancul în burtă. Niciodată nu am fost atât de pierdută în faţa unui ziarist
Scriitoarea Ana Blandiana, unul dintre principalii vorbitori din Piaţa Universităţii, în 1990, a declarat că fenomenul „Piaţa Universităţii” a rămas ca un moment extrem de important poate tocmai pentrucă a fost înfrânt. Într-un interviu pentru News.ro, aceasta a amintit un moment în care ea și alte câteva personalități au rămas fără cuvinte, când au fost întrebate de un jurnalist cum este posibil ca un bărbat să lovească o femeie cu bocancul în burtă.
Ana Blandiana: Fenomenul „Piaţa Universităţii”, un moment extrem de important
Fenomenul „Piaţa Universităţii” a rămas ca un moment extrem de important istoric şi prin influenţa lui de ordin moral şi politic poate tocmai pentru că a fost înfrânt, a declarat scriitoarea Ana Blandiana, pentru News.ro.
Blandiana a povestit că, după săptămâni în care a fost alături de manifestanții pașnici din Piaţa Universităţii, în perioada 13 – 15 iunie 1990s-a aflat la Montréal, alături de scriitorul Octavian Paler, de jurnalistul Petre Mihai Băcanu şi de publicista şi disidenta Doina Cornea.
Era o întâlnire a Academiei Româno-Americane în care, pentru prima dată, erau invitați oameni de cultură din România. Spre surprinderealor, a povestit Blandiana, erau foarte mulți jurnaliști prezenți. Cu toții aflaseră de evenimentele de la București și voiau să afle mai multe informații.
„Cel mai important lucru pe care mi-l amintesc este că televiziunea naţională dădea, la fiecare oră, la ştiri, un montaj impresionant în care se vedeau, în zorii zilei de 14 iunie, în faţa Teatrului Naţional din Bucureşti, mineri întinşi, dormind probabil. Pe trotuar a trecut o femeie măruntă, înscărcinată şi cu un copil de maxim patru ani de mână. Nu se auzea ce vorbea femeia, dar se vedea că le-a spus ceva minerilor. Doi dintre ei s-au ridicat, au alergat spre ea şi au zmucit-o încât ea s-a rostogolit într-o parte şi copilul în cealaltă, apoi unul dintre ei a lovit-o în burtă cu bocancul. Această scenă care dura 1 minut şi jumătate era pe fondul unui râs al lui Silviu Brucan, care era arătat, la început, ca unul dintre organizatorii mineriadei. Iar acest râs era, în mod evident, multiplicat. Totul părea de-a dreptul satanic”, a povestit Ana Blandiana, pentru News.ro.
Ziariştiivăzuseră acele imagini i-au întrebat:„Cum poate un bărbat să lovească o femeie cu bocancul în burtă? Asta nu e ceva ce ţine de politică, puteţi să ne explicaţi?”.
„Noi asta nu puteam să explicăm. Niciodată nu mi s-a întâmplat să fiu atât de pierdută în faţa unui ziarist care pune o întrebare. Această întrebare profund umană era fără răspuns. Şi acum este fără răspuns”, a afirmat Blandiana.
30 de ani de la Mineriadă. Președintele Klaus Iohannis și premierul Ludovic Orban au depus coroane de flori în Piața Universității
Ludovic Orban a depus, sâmbătă dimineață, coroane de flori la Monumentul dedicat Mineriadei din 13-15 iunie 1990 şi la Monumentul „Kilometrul zero al democraţiei”. Premierul a afirmat că nu e departe momentul în care procurorii care i-au anchetat pe tinerii ce au manifestat paşnic în Piaţa Universității, acum 30 de ani, vor dispărea din Parchet, iar apoi se vor găsi cu adevărat magistrații care să facă dreptate. În opinia sa, „crimele inimaginabile” din iunie 1990 au demonstrat că puterea proaspăt instalată la acea vreme îi urăște pe cei care gândesc liber.
Joi, și preşedintele Klaus Iohannis a depus coroane de flori în memoria victimelor din 13-15 iunie 1990. „România democratică și europeană s-a clădit în toți acești 30 de ani, pentru că au existat oameni care au luptat, care au crezut în forța celor mulți și de bună credință de a produce schimbare. Suntem datori să le fim veșnic recunoscători și să continuăm să apărăm statul de drept și valorile democratice”, a spus atunci șeful statului.