Anul 2014 a consfințit ieșirea din peisajul politicii românești a unor lideri care au stat la baza jocurilor politice, a deciziilor care au influențat soarta României în ultimii 25 de ani. În 2015 e posibil să asistăm la ieșirea din scenă a tot mai multor astfel de „dinozauri politici, unii forțați chiar de către urmașii lor politici”, scrie Cristian Petcu într-un editorial publicat de PSnews.
“Probabil cel mai greu nume din această listă este cel al lui Ion Iliescu.”, consideră jurnalistul.
Al doilea nume greu de care camarazii săi politici ar vrea să se descotorosească, ar fi cel al lui Dan Voiculescu.
“Partidul Conservator, condus momentan de Daniel Constantin, a fost opera lui Voiculescu, însă încarcerarea sa a făcut ca bătăliile interne să ia amploare în partid. Influența lui Voiculescu în acest moment nu mai este aceiași ca atunci când era în libertate. Pentru Daniel Constantin, ieșirea din scenă a lui Voiculescu ar fi extrem de benefică, în condițiile în care este ținta familiei sale și i se vrea capul.
Nici cel care ar trebui să îl înlocuiască la șefia partidului, Cristian Popescu Piedone, nu are gânduri de viitor cu Dan Voiculescu. Acesta a declarat că partidul trebuie să crească și să nu mai fie considerat soluția imorală (etichetă pusă chiar de Traian Băsescu în urma negocierilor cu Dan Voiculescu pentru majoritatea din 2004). Astfel, Dan Voiculescu a pierdut, aparent, partidul pe care l-a creat, iar dacă privim asupra scenei politice, nu sunt prea mulți cei care își doresc să îl revadă pe Voiculescu în viața politică.”, spune Petcu.
Lista „marilor” oameni politici post-decembriști care au ieșit sau urmează să iasă din viața politică este completată de fostul premier al României, Adrian Năstase.
”După sentința pe care a primit-o și după eliberarea condiționată, Năstase se rezumă la a scrie pe blog și pe Facebook. Acolo se văd gândurile sale politice, însă aparițiile publice au devenit de domeniul trecutului. În cazul său, interdicțiile date de instanță au cântărit destul de mult în ieșirea bruscă din politică.”, mai scrie în editorial.
Cel care trebuia să candideze, cu șanse mari la Președinția României, a ajuns să fie în acest moment un simplu senator, despre care nu prea se mai știe nimic. Crin Antonescu, după demisia din fruntea PNL, a Senatului, după ruperea USL, a ajuns să fie amintit în treacăt numai în declarațiile publice de colegii săi din PNL sau de către alte personalități din spațiul public.
“În cazul lui Antonescu, pierderea susținerii în partid a cântărit cât ieșirea din viața politică mare. La ora actuală nu prea se întrevăd șanse ca acesta să revină „la butoane”.”, mai scrie jurnalistul.
Un alt greu al politicii care a spus „adio” acestui domeniu este fostul strateg al PSD, Viorel Hrebenciuc. Dosarul restiturilor de păduri în care este implicat l-a determinat pe Hrebenciuc să își dea demisia din Parlament, să se pună la dispoziția justiției, care l-a pus în arest preventiv, distrugându-i astfel orice vis măreț pe care îl avea pregătit pentru politică.