2015, decisiv pentru viitorul premierului Ponta. Anul nou va aduce și noi partide pe scena politică

Publicat: 01 01. 2015, 18:24
Foto: amosnews.ro

Anul 2015 va decide viitorul premierului Ponta și va aduce noi partide pe scena politică, scrie jurnalistul Sebastian Zachmann, într-un articol pe Adevarul.ro.

“La cinci ani după ce a fost votat, surprinzător, preşedinte al PSD, Victor Ponta va candida din nou pentru fotoliul de lider, în tandem cu Liviu Dragnea, şi are şanse foarte mari să câştige, mai ales că i-a dat afară din PSD pe Mircea Geoană şi Marian Vanghelie, marii săi rivali. Contracandidatul lui Ponta va fi Cătălin Ivan, europarlamentar PSD, care vrea o schimbare, vrea mai multă tinereţe în PSD, însă baronii locali nu prea se înghesiuie să-l susţină. Pentru Victor Ponta, miza alegerilor din partid este dublă: dacă pierde, pleacă din fruntea PSD, dar este şi debarcat din fruntea Guvernului. Practic, o înfrângere va însemna sfârşitul carierei sale politice”, notează jurnalistul.

Referindu-se la moțiunea PNL, Zachmann susține că “viitorul la Palatul Victoria nu depinde doar de propria formaţiune, ci şi de partidele-breloc ce asigură guvernarea: PC, PLR şi UNPR.”

„Partidul lui Gabriel Oprea – UNPR – este cheia actualei guvenări. Cei 50 de parlamentari progresişti ar putea descoperi din nou că „interesul naţional“ este la dreapta, iar o eventuală alianţă cu PNL ar trânti Guvernul Ponta. De altfel, Vasile Blaga, copreşedintele PNL, a anunţat că în primăvara liberalii vor depune o moţiune de cenzură”, mai adaugă Zachmann.