2014, unul dintre cei mai importanți ani politici de după Revoluție: Vezi care au fost cele mai importante evenimente

Publicat: 29 12. 2014, 21:34

Anul 2014 a fost unul extrem de încărcat din punct de vedere politic. Arestările, demisiile din guvern, alegerile prezidențiale, alianțele politice eșuate, tăvălugul DNA, promisiunile politicienilor, sunt doar câteva dintre cele mai comentate subiecte de către jurnaliști anul acesta.

Analiștii DCNews, împreună cu politologi consultați de ziar, au alcătuit un top al evenimentelor politice din anul 2014.

Locul 10 este ocupat de Teodor Meleșcanu. Demisia din funcția de director al SIE și lansarea candidaturii la președinție ocupă locul 10 al topului. Mișcarea-surpriză reprezintă prima intrare a unui șef de serviciu secret în cursa prezidențială. Evenimentul s-a produs în plin scandal al ofițerului acoperit, una dintre justificările lui Meleșcanu fiind tocmai reacția la scandalul cu ofițerul acoperit, declanșată de Traian Băsescu, care a încercat să folosească teme de securitate națională în campania electorală.

Locul 9 revine scandaului MTO și publicarea înregistrărilor de la Cotroceni. Gestul fostului președinte Traian Băsescu de a publica înregistrările unor convorbiri cu premierul Ponta și ministrul de Finanțe, Ioana Petrescu. Filmările sunt realizate profesionist, cu trei camere video, și montate astfel încât să susțină punctul de vedere prezidențial. ”Declasificarea” unor înregistrări ale instituției prezidențiale, făcute la limita legii, sfidează protocolul și pune în discuție seriozitatea președinției, inclusiv în relație cu invitații din străinătate.

Pe locul 8 îl regăsit pe Mircea Diaconu. Acesta își dă demisia din PNL, care invocase probleme de incompatibilitate pentru a nu-l introduce pe lista pentru europarlamentare. Candidând ca independent, Diaconu câștigă un loc în PE, cu un scor de partid. Este prima victorie necontestată a unui candidat independent . În cazul EBa, din 2009, adversarii politici au susținut că fata președintelui primise voturi de la PDL, partid la care s-a întors imediat după alegeri. Victoria lui Diaconu este poziționată pe locul opt, semnalând o puternică tendință antisistem, în opțiunile electoratului.

Pozițiile 6 și 7 sunt ocupate, la egalitate, de două evenimente având aceeași protagoniști. Antena 3 publică înregistrări ale unor discuții între Mircea Băsescu, fratele președintelui, și membri ai clanului Bercea, la aproape o săptămână după ce probele fuseseră predate autorităților. La o zi după ce apar înregistrările, fostul președinte Traian Băsescu ”alege” între justiție și frate, iar o oră mai târziu Mircea Băsescu este arestat preventiv. După o lună, fondatorul trustului Intact este condamnat cu o viteză uluitoare, într-un proces care dura de 7 ani. Despăgubirile uriașe pe care trebuie să le plătească Dan Voiculescu pun în pericol Antena 3, mii de oameni ieșind să își exprime solidaritatea cu jurnaliștii.

Locul 5 revine prezidențialelor. Alegerile aduc o mare surpriză: mobilizarea uriașă a electoratului, inclusiv a celui din dispora, și votul antisistem asigură victoria out-sider-ului Klaus Iohannis. Consecutiv, încep o serie de frământări în PSD. Conducerea acestui partid îi elimină pe principalii contestatari, Mircea Geoană și  Maria Vanghelie și are o dispută dură cu Ion Iliescu. Pentru că nu se poate ști, în acest moment, cum va evolua mandatul lui Klaus Iohannis, nici dacă PSD se va rupe, sau dacă planul lui Sebastaian Ghiță de a face alt partid de stânga va reuși, evenimentele legate de alegeri rămân la mijlocul clasamentului.

Crin Antonescu ocupă onorabilul loc 4 pe scena politicii anului 2014. Acesta promite să renunțe la prezidențiale dacă PNL nu obține 20% la alegerile europarlamentare. Consecvent, Crin Antonescu se retrage, ceea ce deschide drumul pentru Klaus Iohannis, dar și pentru alte mișcări majore pe scena politică. Plasarea pe locul patru în topul evenimentelor din 2014, realizat de DCNews, confirmă locul important pe care liderul PNL l-a avut în istoria partidului și în configurarea scenei politice. În premieră pentru clasa politică din România , Antonescu nu se agață de funcție și ia cea mai bună decizie pentru formațiunea pe care o conduce.

Unirea dintre PNL și PDL intră în Top 3. Decizia de fuziune a a celor două partide, după europarlamentare, generează efecte interne, dar și pe plan european. Mișcarea ”șterge” acuzațiile aduse PDL pentru epoca Băsescu, oferind peneliștilor structuri în teritoriu pe care aceștia nu au reușit să le constituie în 25 de ani. Dreapta se consolidează, având în prezent  un partid comparabil cu PSD. Prima victorie majoră este înregistrată la prezidențiale. Procesul de fuziune este programat să se încheie în 2016, după alegeri, pentru a nu genera tensiuni legate de pozițiile în noul partid sau de pozițiile eligibile. În parlamentul european, decizia luată de Crin Antonescu de a duce PNL în PPE, modifică raportul de forțe.

Locul 2 – Tăvălugul DNA spulberă clasa politică. Un val de dosare grele instrumentate la  DNA declanșează cutremure în clasa politică, în administrația centrală și locală. Scandalul Florin Popescu, supranumit Puișor, acuzat că a oferit tone de carne alegătorilor, schimbă modul în care se derulează campaniile electorale. Peste 30 de primari și șefi de consilii județene sunt inculpați pentru modul în care acordă contractele publice. În acest ritm, este probabil ca în 2015 să fie necesare alegerile locale anticipate. Dosarul pădurilor duce la arestarea unui politician ce părea intangibil , Viorel Hrebenciuc. Zeci de alți parlamentari  se află în diferite stadii ale unor anchete penale. Dosarul Microsoft și Dosarul Bica implică personaje apropiate liderilor politici, fiind așteptate noi dezvăluiri.

Ruperea USL, cel mai important eveniment politic al anului. În 11 ianuarie, co-președinții USL anunțau că disputele din alianță s-au rezolvat și că Uniunea va rezista cel puțin până în 2016. USL, creată de Crin Antonescu și Victor Ponta pentru a rezista regimului Traian Băsescu, se dovedise un proiect politic de succes. În ciuda eroziunii la guvernare și a disputelor interne, la începutul anului 2014 se bucura de o încredere fără egal. PDL era amenințat cu pragul electoral, mai ales după ce președintele Traian Băsescu și Elena Udrea lansaseră PMP, care viza alegătorii fostului președinte.  Ruperea USL, în februarie-martie, resetează ecuația politică: apar alianțe noi de guvernare, noi partide (PLR) sau candidați independenți (Macovei) și se crează premisele victoriei lui Klaus Iohannis la prezidențiale.